Hét meglepő tény a középkorról

Hét meglepő tény a középkorról

A 21. századi ember számára a középkor sokszor egy távoli, idegen világot jelent. Dr. Gillian Polack és Dr. Katrin Kania, a nemrég megjelent The Middle Ages Unlocked: A Guide to Life in Medieval England, 1050-1300 című könyv szerzője a jogtól kezdve a valláson és oktatáson át a művészet, a mágia és a mindennapi élet különböző aspektusainak kérdésköréig számos témát boncolgatva tárja fel a középkori Anglia történetét, amely sok szegmensét tekintve korántsem tér el annyira mai világunktól, mint gondolnánk. A historyexra.com a munka alapján hét kevéssé ismert tényt gyűjtött össze a középkori Angliáról.

A középkorban a húsukért nevelt disznókat gyakran az extenzív állattartásra jellemző körülmények között tartották, ami azt jelentette, hogy a sertések gyakorta jelentek meg a legelőkön és az erdőkben, így pedig az emberek is jóval többször találkozhattak velük, mint manapság.  Előfordult, hogy ezek a találkozások halálos kimenetelűek voltak.

Több olyan feljegyzés is született, amely gyermekek disznók által történt megevéséről számoltak be. A 13. századtól kezdve a sértettek már jogi eljárást is kezdeményezhettek a disznó elkövetőkkel szemben. Angliában az ilyen eljárások ritkának számítottak, Franciaországban, különösen Párizs környékén azonban gyakoribbak voltak. A perek általában a sertések halára ítélésével végződtek.

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »