Hét fiatal szenvedett ételmérgezést Gyimesközéplokon

Hét fiatal szenvedett ételmérgezést Gyimesközéplokon

Fertőzött házi készítésű sajt okozott ételmérgezést az egyik gyimesközéploki panzióban: az eset még február végén történt, az illetékes hivatal azonban csak most állapította meg, hogy mitől betegedett meg az érintett hét fiatal.

fertozo osztaly vn 002_b

A gyimesi vendéglátó-ipari egységben február utolsó hétvégéjén szállt meg a Sapientia EMTE Hallgatói Önkormányzatának tizenkét tagja, akik csapatépítő tréningen vettek részt a helyszínen, a rendezvény idején pedig a reggelit, az ebédet és a vacsorát is a panzió biztosította.

Több egyetemista a vasárnap reggeli étkezés után néhány órával gyomorfájdalmakra panaszkodott: mivel állapotuk egyre rosszabb lett, mentőt hívtak, és végül hét fiatalt kellett a csíkszeredai megyei sürgősségi kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára szállítani. Az egyetemisták két napig tartó kezelés után épültek fel: a kórházban perfúzióval, gyógyszerekkel és injekcióval gyógyították őket.

Az esetet követően a Hargita megyei közegészségügyi igazgatóságon érdeklődtünk, Tar Gyöngyi igazgató akkor rámutatott: egyértelműen ételmérgezésre gyanakszanak, amelyet minden bizonnyal a panzióban felszolgált, házi készítésű sajt okozott, de végleges eredményt csak akkor tudnak mondani, ha megvizsgálják a páciensektől vett labormintákat.

Mivel az igazgató ezt követően külföldre utazott, néhány nap múlva helyettesét, Vass Elődöt kerestük meg, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mivel szerinte az eset nem közérdekű információ, „nem újságba való”. Emiatt ismét Tar Gyöngyinél érdeklődtünk a fejleményekről, aki közölte: utólagos értesülései szerint a megbetegedést a panzióban reggelire felszolgált sajtban található Staphylococcus-baktérium enterotoxin C jelzésű toxinja okozta.

Szabó Soós Klára csíkszeredai háziorvos ennek kapcsán elmondta: ez a baktériumfajta ételmérgezést, gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, és noha egészséges szervezetű személy nem halhat bele a fertőzésbe, egy csecsemő számára életveszélyes lehet. „Valószínűleg gennyes, Staphylococcus-baktériummal fertőzött seb volt annak a kezén, aki a sajtot készítette, felvágta vagy felszolgálta. Ez higiéniai hiányosság, hiszen akinek gennyedző seb van a kezén, egyáltalán nem dolgozhat élelmiszerrel vendéglátó-ipari egységekben” – magyarázta a háziorvos.

Megkerestük az érintett gyimesközéploki panzió tulajdonosát is, aki ugyan nem vállalta a nevét, de elmondta: az ételmérgezéses esetet követően a közegészségügyi szakemberek alaposan átvizsgálták a konyhát, mintát vettek mindegyik élelmiszerből, és valóban a sajtban találtak kórokozókat. Az ellenőrök a sajtot elkészítő termelőnél is vizsgálódtak, végül pedig ezerlejes bírságot róttak ki a panzióra.

A tulajdonos arra is kitért, hogy február utolsó hétvégéjén más vendégeik is voltak, akik szintén fogyasztottak a sajtból, de ők nem betegedtek meg. „Nagyon sajnáljuk az egyetemistákat. Az eset a személyzetet is megviselte, az egyik segédszakácsom fel is mondott” – panaszolta a vendéglátó-ipari egység tulajdonosa. András Előd, a HÖK elnöke arról számolt be: már harmadik éve a gyimesközéploki panzióban tartják a csapatépítő tréninget, és eddig soha nem merült fel probléma, mindennel meg voltak elégedve. A megbetegedett tagok közül egyébként most már mindenki jól van.

Vizsgálódnak a gyerekek ügyében

Élelmiszer-biztonsági felügyelők vizsgálódtak hétfőn az ételmérgezés miatt múlt héten kórházba került piteşti-i gyerekek ügyében. A szakemberek az iskola étkezdéjében ellenőriztek, ahol a gyerekek múlt csütörtökön sült csirkecombot és túrós puliszkát fogyasztottak, majd ezt követően hasmenés, hányás, láz tüneteivel 32-en kerültek kórházba. A helyi gyermekkórház orvosai szerint a 32 gyerek közül 16 adenovírussal fertőződött meg. A hatóságok elemzik az étkezdében készített ételeket, az ott dolgozóknak pedig orvosi vizsgálatra kell jelentkezniük.

Közben a megyei tanfelügyelőség is vizsgálódik a városban működő összes step by step intézménynél. A hétvégi Galac megyei tömeges ételmérgezésnek is vannak következményei: a tej-kifli programot irányító megyei tanács úgy döntött, az egész megyében nem kapnak iskolatejet a diákok, miután 17 gyereket szállítottak kórházba Pechea településről, mert romlott iskolatejet fogyasztottak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »