Helyére került a Szent György-szobor Temesváron

Helyére került a Szent György-szobor Temesváron

Az elmúlt hét végén néhány órára leállították a villamosok közlekedését a temesvári belvárosban, amikor a végső helyére költöztették az öttonnás Szent György-szobrot. A sárkányölő hős lovas szobrát emelődaruval szállították a villamos síneken keresztül a tér észak-keleti sarkába, ahol az egykori jezsuita templom konzervált maradványai fölé magasodik a szobor.

A talapzatával együtt öt tonnát nyomó Szent György-szobor az 1989-es temesvári forradalom hőseinek állít emléket, Silvia Radu szobrászművész és Mihai Botescu építész alkotása. A szobrot a tér felújítási munkálatai idejére költöztették a villamossínek túloldalára, de a munkálatok jóval a 2015. december 31-i határidőn túl is elhúzódtak. A kivitelező a régészeti feltárásokat okolja a késésért. A feltárások nyomán végül az a döntés született, hogy tér sarkán kiásott jezsuita templom falait és a törökkori mecset maradványait konzerválják, és a felszínen hagyják, a korábbi leleteket visszatemetik.

A Szent György téren egy szabadtéri rendezvények megtartására alkalmas helyszín kialakítását tervezik. Akárcsak a szomszédos Jenő herceg tér, a Szent György tér is vörös téglaburkolatot kap.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »