Helyén maradt a Funar-féle városcímer

Helyén maradt a Funar-féle városcímer

Befejeződött a kolozsvári polgármesteri hivatal óratornyának felújítása, a helyén maradt azonban az óra fölötti címer, melyet Gheorghe Funar polgármestersége alatt helyeztek ki – hívta fel a figyelmet a Főtér hírportál. 

funarcimer32A Funar-féle címerA dák farkast, Minerva istennőt és a memorandisták emlékművét tartalmazó városcímer azonban törvénytelen, mivel a Román Tudományos Akadémia Országos Címertani, Genealógiai és Pecséttani Bizottsága soha nem akkreditálta.

A hírportálnak nyilatkozott a téma kapcsán Guttmann Szabolcs, a Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókjának az elnöke, aki azt mondta: „Ilyenek vagyunk. Képtelenek kijavítani egy őrültséget!” Asztalos Lajos kolozsvári helytörténész a Krónikának azt nyilatkozta, a Funar idejében elfogadott, jelenleg is használatos városcímer nem több mint egy gúnyrajz. A szakértő a Krónikának úgy értékelte, a jelkép középkori eredetű szimbólumon alapuló, 1930-ban jóváhagyott változata mindenképp elfogadhatóbb, mint a 1999-ben bevezetett „marhaság”.

Kolozsvár háromtornyos, városfalas-kapus címere a szűcs céh 1369-ben kelt oklevelének pecsétjén tűnt fel első ízben. A két világháború közötti Romániában királyi rendelet született Kolozsvár címeréről, amely a középkori eredetű címer használatát erősítette meg. 1948-ban Romániában általános jelleggel betiltották a megyék és a városok címerének használatát, de az 1968-as közigazgatási átalakítást követően ismét bevezették a címereket; az ekkor tervezett „szocialista” címeren szintén megjelent a háromtornyos, városfalas-kapus motívum. 1999-től az akkori városvezetés egy teljesen új címert kezdett használni, amelyet az önkormányzat a szakértők és a lakosság véleménye ellenére is megtartott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »