Helyén marad a címeres lobogó Csíkmadarason

Helyén marad a címeres lobogó Csíkmadarason

Bár két bírósági eljárás is kötelezővé teszi a címeres piros-fehér-zöld lobogó eltávolítását a csíkmadarasi községházáról, Bíró László polgármester közölte: a zászló a közelgő helyhatósági választásokig mindenképp a helyén marad. 

csikmadarasi polgarmestei hivatal vn 002_b

A marosvásárhelyi ítélőtábla döntése értelmében az elöljárónak kilencvenezer lej bírságot is kell fizetnie, mert nem hajtotta végre a korábbi, az eltávolításról rendelkező jogerős bírói ítéletet. „Elindítottam a kifizetést” – közölte az elöljáró, miután arról érdeklődtünk, hogy miképp fogja rendezni ezt a helyzetet.

Hozzátette, Hargita megye prefektusa átiratot küldött, amelyben arról kért tájékoztatást, hogy kifizette-e már a bírságot. Egyelőre viszont csak száz lejt fizetett ki. „Lássuk, milyen megoldást kapok, mindenképp be vagyok adósodva az államnak. Megvárom, hogy mi lesz a választás eredménye. Ha a közösség nem támogat, akkor már nem lesz gond ez a piros-fehér-zöld zászló, mert nem hiszem, hogy valaki ezek után fenntartaná” – fogalmazott.

Bíró László azt mondta, elindított egy konzultációt egy elektronikus platformon, mert tudni szeretné, mi a térség lakosságának véleménye a zászlóról. „Ha a térség lakosságának többsége azt mondja, le kell venni, akkor a hivatalról leveszem, és egy zászlórudat teszek ki az épület mellé, oda húzom fel” – magyarázta. Bíró egyébként úgy érzi, egyedül maradt ebben az ügyben.

„A polgármesterek közül senki sem tartja fontosnak ezt, magyarkodásnak vélik, mindenféle magyarázatot kaptam. Meg lehet magyarázni, miért nem kell fenntartani a magyar nemzet szimbólumait, de ugyanúgy a magyar nyelvhasználat hiányát is meg lehet magyarázni. Itt van a nagy eltérés, mert a közösség akarja, de mi, elöljárók nem igazán, vagy nem merjük felvállalni. Nem leszek a térség bohóca, mert egyedül maradtam ebben a kérdésben. Ezt a komikus helyzetet a választások lezárják” – fejtette ki a polgármester.

A Hargita megyei törvényszék, illetve a marosvásárhelyi ítélőtábla két jogerős ítéletet is hozott már, arra kötelezve az elöljárót, hogy vegye le a községháza homlokzatáról a 2008-ban kitűzött zászlót. Először 2014 júliusában született ilyen döntés, de mivel a lobogó a helyén maradt, az ítélet végrehajtása érdekében a prefektusi hivatal kezdeményezett újabb bírósági eljárást, ami idén márciusban hasonló eredménnyel végződött, tetézve a már említett pénzbírsággal.

Bíró László minden esetben azzal érvelt a bíróság előtt, hogy a címeres piros-fehér-zöld zászló a magyar nemzetet jelképezi, és nem Magyarország hivatalos lobogója, melyet a törvények szerint kimondottan csak ünnepek, illetve rendezvények alkalmával lehet kitűzni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »