Helmuth Kohl szívvel-lélekkel európainak tartja Orbán Viktort

Helmuth Kohl szívvel-lélekkel európainak tartja Orbán Viktort

Helmut Kohl a közeljövőben találkozni fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – ezt a volt német kancellár maga közölte a Bild című német újságnak adott, hétfőn közölt interjúban.

A legnagyobb példányszámú német napilap abból az alkalomból beszélgetett a volt kancellárral, hogy vasárnap betöltötte a 86. életévét. A Bild szerint Kohl – az Orbán Viktort érő sokféle bírálat ellenére – a magyar miniszterelnököt mindig védte, becsülte, szívvel-lélekkel elkötelezett európainak tartotta.

Katarina Barley, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) főtitkára a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy ez a találkozó többet hozhat, mint a Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke és Orbán Viktor közötti korábbi megbeszélések. „Horst Seehofer csak pártcélokra használta fel ezeket a találkozókat, hogy elhatárolódjon Angela Merkel német kancellártól és menekültpolitikájától” – vélte az SPD-főtitkár.

Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfőn Berlinben hangsúlyozta: a kabinet semmilyen bírálatot nem fogalmaz meg Kohl és Orbán tervezett találkozójával kapcsolatban, a volt kancellár „teljesen szabadon dönt arról, hogy ki látogathatja meg őt, vagy kivel találkozik”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »