Helikopterről és Népszabadságról faggatták Lázárt

Helikopterről és Népszabadságról faggatták Lázárt

Gazdasági döntésnek tartja Lázár János, hogy a Mediaworks szombaton váratlanul bezárta a Népszabadságot. Szerinte az állami hirdetési piaccal kapcsolatban – amelyen a kormányhoz közel álló médiumokhoz juttatják a hirdetési pénzeket – a felületeket vásárló ügynökségeket kell kérdezni. Úgy vélte, Rogán Antal helikopterezése hiba volt, amit el is ismert a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője. Kelenföldön épül meg a szuperkórház, többletpénzt kap a Belügyminisztérium, a plakátokról még nincs döntés.

Gazdasági döntés

Lázár Jánost többen is kérdezték a 65. Kormányinfón a Népszabadság bezárásával kapcsolatban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a „felfüggesztés” politikai szálait kommentálva azt mondta, hogy nem állt érdekükben megszüntetni a Népszabadságot, hiszen a lap működése mellett is megszerezte a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Népszabadság nem kért a kormánytól segítséget, de „furcsa is lenne”, ha a kormánynak kellene megmentenie az újságot. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha bezárnak egy lapot, akkor ennek nem a munkatársak becsapásával kellene történnie.

„A Népszabadság ideológiájával nem tudok azonosulni, de például Tamás Ervin írásait szívesen olvastam” – fogalmazott a miniszter, aki szerint „biztos oka volt annak, hogy ezt az újságot az MSZP eladta”. Ha a Népszabadságra van igény, akkor lesz folytatás, fogalmazott.

A hirdetési piac egyoldalúságával kapcsolatban korábban úgy fogalmazott, hogy nem feltétlenül ért egyet a médiában uralkodó állami pénzelosztási mechanizmusokkal. Amikor ezzel szembesítették, az ügynökségekre mutogatott, mondván a kormány elérésben gondolkodik és arról az ügynökség dönt, hogy hogyan teljesítik az elvárásokat. „Tessék megkérdezni az ügynökség vezetőjét és feltenni ezeket a kérdéseket” – mentegetőzött Lázár, aki azt is elárulta, hogy hamarosan lejár pár ügynökséggel kötött szerződés, ezeket majd megvizsgálják.

Plakátmagány

Nem érzi cinikusnak, hogy a választási kampány után akarják megtizedelni az utcai plakátokat? – kérdezték Lázártól, aki azt hangsúlyozta, hogy még nem született döntés ebben a kérdésben, de álláspontja szerint rendezni kell azt az „összevisszaságot”, ami jelenleg jellemzi a városképet.

Egyelőre biztosan nem lesz kötelező védőnői szolgálat

Lapunk kérdésére – miszerint a védőnői hálózattal kapcsolatos, hároméves hiányosságokért nem kellene-e felelősséget vállalni valakinek – azt felelte, hogy elsősorban a szülőknek van felelősségük. A kötelező védőnői rendszer kiépítése szerinte aggályos, mert nehezen meghatározható, hogy milyen jogokkal ruházzák fel a hatóságokat. Nagyon nehéz kívülről eldönteni, hogy a szülőnek vagy a gyámügynek van igaza – tette hozzá.

Rogán és a helikopter, Patai és Matolcsy

Soha nem követtem még el ezt a hibát – mondta Lázár János arra reagálva, hogy Rogán Antal először letagadta a helikopterezés tényét, majd a fotók láttán elismerte azt. Szerinte hibázott Rogán, amit el is ismert a parlamentben.  

Arra felvetésre, hogy ő menne-e helikopterrel egy lagziba, azt mondta: feltehetően nem, nem ült még helikopteren és tériszonya van. Akkor is félek, ha felállok egy székre – tette hozzá.

A Matolcsy-Patai botrányról szólva – miszerint a Bankszövetség elnökének lakását bérli a jegybankelnök – azt mondta, hogy kormányzati pozícióból nem kommentálhatja a Nemzeti Bank döntéseit. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy jobban kellene ügyelni a látszatra is.

A fejlesztésekről is beszélt Lázár János, a kormány tervei szerint a Kelenföldi pályaudvar mellett építik fel a szuperkórházat, ami egy több mint ezer ágyas komplexum lesz. A tervek elkészítését Noll Tamás építészre bízták. Vidéken – állítása szerint – 500 milliárdot költöttek az egészségügyre, de a fővárosban “az Európai Bizottság nem engedte”.

A hármas metró felújításával kapcsolatban elmondta, hogy megkezdődött a közbeszerzési eljárás. Arra a felvetésre, hogy valóban nem újítják fel a megállókat azt mondta, hogy “ezt a fővárosnak kell eldöntenie”.

Az szja 1 százalék is titkos

A TAO-kedvezmények titkosításával kapcsolatban úgy vélte, hogy a kormány helyesen nem foglalt állást abban, hogy közpénznek minősül-e ez az adókedvezmény. Az szintén jó döntés szerinte, hogy a TAO-pénzeket titkosították, hiszen a magánszemélyek egyszázalékos szja-felajánlásai is titkosak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »