Heim Péter mindent tagadott a bíróságon

A tárgyaláson sem derült ki, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökét kitiltották-e az Egyesült Államokból két évvel ezelőtt.

Ilyen hülyeséget normális ember nem mond – ezekkel a szavakkal utasította vissza a Fővárosi Törvényszéken folyó büntetőperben kedden tanúként kihallgatott Heim Péter, hogy kétmilliárd forintért elintézte volna az étolaj áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági elnöke tagadta, hogy ismerné az amerikai kitiltási botrányhoz kapcsolódó korrupciós ügy egyetlen vádlottját, Tábor Viktort, aki az ügyészség szerint éppen Heimre és a Századvégre hivatkozva próbálta meg korrumpálni az amerikai hátterű növényolaj-ipari céget, a Bunge Zrt.-t 2014-ben. Heim azt állította: miután a sajtó akkoriban őt is az Egyesült Államokból kitiltottak között említette, elektronikus levelet írt az amerikai nagykövetségnek. Hogy onnan milyen választ kapott, nem árulta el, a bíróság pedig nem firtatta.

A kitiltási botrány kirobbanása után Heim az ATV-nek adott zavaros nyilatkozatában azt közölte, nincs a kitiltottak között, ugyanakkor Tábor Viktor a büntetőper hétfői tárgyalásán kijelentette: a követségen járva látta Heim nevét a kitiltottak között. Abban viszont Tábor és Heim vallomása egyezik, hogy mindketten állítják, nem ismerik egymást. Igaz, ilyesmi a vádiratban sem szerepel.

Az ügyészség szerint 2014. május 15-én az egyébként informatikával foglalkozó Tábor Viktor azt közölte Torba Tamással, a Bunge megbízásából az áfacsökkentésért küzdő kommunikációs ügynökség munkatársával, hogy a kormány hajlandó stratégiai megállapodást kötni a Bungeval, és 5 százalékra mérsékelni az étolaj áfáját (ezzel kihúzva az adócsalók lába alól a talajt), ám ennek kétmilliárd forint az ára. Ezt az összeget a Századvégnek kellett volna megfizetni – például tanulmányírás címén. Bár a vádlott Heim nevét említette, mint aki közbenjárna az ügyben, az ügyészség szerint valójában nem ismerte őt. Tábor Viktort vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedéssel vádolják.

A keddi tárgyaláson tanúként hallgatták ki a Bunge által felkért kommunikációs ügynökség vezetőjét, aki szerint Torba először neki számolt be a „példátlan zsarolásról”, amiről ezután értesítették az amerikai cég vezetőjét, aki „szinte sokkot kapott”. Az ügyvezető kizártnak tartja, hogy az ügy koronatanúja, Torba ne mondott volna igazat.

A bíróság felolvasta az adóhivatal egyik kapcsolattartójának vallomását, aki szerint már a Bunge jelzése előtt több áfacsaló étolajgyártó cég ügyében nyomozás indult.

A per május végén további tanúk kihallgatásával folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »