Hegedüs Csilla: az RMDSZ nagyobb fizetést és kedvezõbb feltételeket akar biztosítani a tanügyben dolgozóknak

Nem hagyhatjuk, hogy a román állam továbbra is méltatlanul bánjon a pedagógusokkal – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjelöltje. Hegedüs elmondása szerint az RMDSZ nagyobb fizetést és kedvezőbb feltételeket akar biztosítani a tanügyben dolgozóknak.

„December 11-én azért kell elmennünk szavazni, hogy megadjuk pedagógusainknak az esélyt a jobb megélhetésre, és vonzóvá tegyük a tanári szakmát a fiatalok körében is” – mondta a képviselőjelölt.

Hegedüs kijelentette: román-magyar szakos tanár nagyapjának köszönhetően pontosan tudja, hogy milyen az ingázó tanárok sorsa, mert látta, ahogyan évtizedeken át hajnalban kelt, és naponta oda-vissza utazott, hogy taníthasson. Hozzátette: emellett azzal is tisztában van, hogy a faluban nagyon megbecsülték, a tanítványai pedig éveken át visszajártak hozzá.

„Nekem is volt egy fizikatanárom, Tellman Jenő, akit nagyon szerettem, és akitől emberként és tanárként egyaránt nagyon sokat tanultam. Amikor ő megjelent az osztályban, érezhető volt a feléje irányuló tiszteletünk és csodálatunk” – magyarázta a képviselőjelölt, majd hozzáfűzte: „azt szeretném, ha a mai tanárokat is ugyanígy megbecsülnék és szeretnék a gyerekek, ehhez viszont meg kell erősíteni a társadalmi státusukat, és ennek az egyik módja az, hogy rendes fizetést kapjanak. Náluk van az erdélyi magyarság jövőjének a kulcsa, hiszen ők azok, akik a gyerekeinket nemcsak tanítják, hanem nevelik is, és ha ők a mai társadalmi kihívásokhoz igazítják az oktatást, versenyképes, felkészült fiatalokkal gazdagodna a felnőtt társadalom.”

Hegedüs azt is elmondta, hogy az RMDSZ a gyermekközpontú, minőségi oktatás megteremtéséért folytatott kezdeményezései mellett a pedagógusok érdekeit is szem előtt tartja, kiemelt figyelmet fordítva a pályakezdőkre, hiszen napjainkban az tapasztalható, hogy egyre kevésbé vonzó számukra a tanári szakma.

„Az iskolában eltöltött órák mellett sokszor otthoni felkészülésre is szükség van, de külön teherként nehezedik a tanárok vállára a tananyag megfelelő átadásának kidolgozása is. A leadandó anyag a legtöbb osztályban meghaladja a gyerekek szintjét, a feladatok nehézsége, illetve a tankönyvek elévültsége miatt külső forrásokat kell felkutatniuk és felhasználniuk, hogy megfelelően, gyerekközpontúan taníthassák az anyagot. Ez egy elkötelezett tanár esetében rendkívüli erőfeszítést jelent, így nem csoda, hogy ennyire alacsony fizetésért nem kecsegteti őket a szakma” – jelentette ki.

A Kolozs megyei képviselőjelölt hozzátette: „elértük, hogy néhány évtizednyi munka és vizsgák után elfogadható fizetés jusson a tanároknak, de a pályakezdők bérezését is rendeznünk kell. Az RMDSZ kezdeményezi az oktatásban dolgozók 25 százalékos béremelését a következő négy évben, ez hozzávetőlegesen 12 600 magyar tanárt érintene. December 11-én be kell bizonyítanunk, hogy törődünk azokkal, akik gyerekeink, ez által pedig a magyar közösség jövőjét építik.” (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »