Hazudott az osztrák belügyér: nem javasolta Hitler szülőházának lerombolását a szakértői bizottság

Hazudott az osztrák belügyér: nem javasolta Hitler szülőházának lerombolását a szakértői bizottság

Adolf Hitler szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta a szakértői bizottság. Az osztrák belügyminiszter ennek ellenére a grémium ajánlására hivatkozva a felső-ausztriai ház lerombolását jelentette be még hétfőn.

A bizottság ajánlásában nem szerepel a bontás – közölte Braunau polgármestere, Hannes Waidbacher – kedden. A politikus tagja annak a 13 tagú, többek közt jogászokból és történészekből álló bizottságnak, amely az ingatlan sorsának lehetőségeit vizsgálta.

Az Oberöstereichischen Nachrichten című regionális osztrák lap kedden arról írt, hogy a bizottsági ajánlás valójában mélyreható építészeti átalakítást javasolt, amely az épület felismerhetőségét és szimbolikus jelentőségét szüntetné meg. Eszerint nem szabad olyan intézményt, például múzeumot létrehozni benne, amely összekapcsolható lenne Hitlerrel vagy a nemzetiszocialista idők emlékével. A javaslat szerint a ház helyén szociális vagy közigazgatási intézménynek kellene majd működnie.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy a szakértők javaslatát elfogadva Adolf Hitler szülőházának lebontása mellett döntött, és a braunaui ház helyére új épületet emelnek.

Sobotka kedden úgy "pontosított", hogy Hitler szülőházát úgy kell átalakítani, hogy ne legyen kívülről felismerhető. Hozzátette: vitatkozhatnak azon, hogy ezt lebontásnak nevezzék-e, de a ház "semmiképp sem válhat emlékhellyé".

A politikus bejelentette, hogy az átalakításra pályázatot írnak ki. Braunau városával együtt döntenek majd arról, hogy az új épület szociális vagy közigazgatási célokat fog szolgálni.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »