Házon belül vált meg Gyurcsány a Motimtól

Másfél milliárd forintért eladta a Motim Zrt.-ben levő 49,78 százalékos részesedését Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Portfólió Kft. – erősítette meg az Indexnek Dobrev Klára, a volt miniszterelnök felesége, aki egyben az Altus ügyvezetője. A vevő a GPS Kft., a vagyonkezelő cég eddig társtulajdonosa volt a mosonmagyaróvári timföldgyárat üzemeltető Motimnak. A Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Kft. 1995-ös privatizációjakor került az Altus tulajdonába, a menedzsment három tagjából alkotott GPS-szel összefogva a cég 90 százalékos tulajdonrészére tettek szert.

Az ügyletet sok bírálat érte, a Fidesz Gyurcsány miniszterelnöksége idején egy vizsgálóbizottságot is összehívott a család tranzakcióinak ellenőrzésére. A most eladott Motim volt az Altus utolsó cége. A politikus még az év elején jelezte, hogy túlad termelő vállalkozásain, ennek jegyében januárban a német Böttchernek adta el a Béta-Roll hengergumizó céget. Gyurcsány Ferenc akkor 900 millió forintot kapott.

Az Altus továbbra is Gyurcsány Ferenc tulajdonában van. Emlékezetes, a társaság tanácsadóként jelentős uniós támogatásokat nyert el, emiatt több vezető kormánypárti politikus bírálta korábban a volt miniszterelnököt, sőt eljárást is kezdeményeztek emiatt az Európai Bizottságnál. Ha az Altusnak adnak pénzt, akkor Gyurcsány Ferencnek adnak pénzt, ha neki adnak pénzt, a DK-nak adnak támogatást – ez volt a kormány álláspontja. Brüsszel szerint a pályázat körül minden szabályos volt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »