Házkutatás volt Lázár barátjának érdekeltségeinél

Adathordozókat foglaltak le és házkutatást tartottak szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az FHB-csoportnál és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó egyes érdekeltségeinél. Úgy tűnik, hogy a kormányzati leszámolás árát ismét a magyar adózók fizetik meg – írja az MNO.

Az előző néhány nap tőzsdei forgalma alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar adófizetők már biztosan veszítettek a kormány és Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó belső konfliktusán. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján elérhető, nyilvános adatok alapján az FHB Jelzálogbankban több mint 4,8 millió részvény van állami tulajdonban. A hétfői nyitóértéken egy részvény ára még 702 forint volt, csütörtökön azonban már 540 forinton zártak az FHB-papírok a BÉT-en. Ez alapján a magyar adófizetők 783 millió forintot buktak a kormányzati belharc következtében, ennyivel érnek kevesebbet az állami FHB-részvények a hétfői tőzsdenyitás óta – írja a lap.

Eközben az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) megerősítette a Magyar Nemzet azon értesülését, hogy szerdán több helyen is házkutatást tartottak az FHB-csoportnál. – A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda január 11-én csalás és más bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást – közölte az ORFK. A rendőrség azt is megerősítette, hogy az FHB-bankcsoport mellett „több más helyszínen is házkutatásokra és lefoglalásokra került sor”. Hozzátették, hogy a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

Az FHB nem akart az ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolni. Annyit közölt csak, hogy a „jegybank keddi határozatával szemben társaságunk élhet bírósági felülvizsgálattal, várhatóan e lehetőség vizsgálatát követően erre sor kerülhet”.

Lázár barátja

A lap szerint az elmúlt hetekre nyilvánvalóvá vált, hogy elfogyott a levegő Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó körül, akinek több érdekeltségébe tartozó cég a 2010-es kormányváltás után kivételes üzleti lehetőségekhez jutott az állami szektorban. Spédert kormányzati körökben egyértelműen Lázár János köreihez sorolják, vagyis elképzelhető, hogy a valódi cél a médiabirodalmat is birtokló nagyvállalkozó gazdasági hatalmának visszanyesése mögött a kancelláriaminiszter hatalmának gyengítése. A parlament kedden sürgősségi eljárásban szavazott arról a törvénymódosításról, amely lényegében megszüntette a Spéder érdekeltségéhez köthető Takarékbank kivételes helyzetét a takarékszövetkezeti integrációban. Sőt, a Magyar Nemzeti Bank ugyanezen a napon büntette meg 105 millió forintra az FHB Jelzálogbankot, mert állítása szerint a pénzintézet félrevezette a részvényeseket egy még 2013-ban kibocsátott kötvény értékesítésével kapcsolatban. A jegybank még személyi felelősségre vonási eljárást is indított az ügyben.

Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy Spéder Zoltánt a barátjának tartja. Arra a kérdésre, hogy mit szól az üzletember elleni sajtókampányhoz, csak annyit válaszolt, hogy „barátom volt a jóban, barátom lesz a rosszban is”, emiatt ebben a kérdésben „csak elfogultan” tudna nyilatkozni. Visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a Spéder elleni leszámolással Orbán Viktor miniszterelnök egyben neki is üzenni akarna.

Leszámolás a médiában

A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása és az FHB megbüntetése mellett beindult a médiahadjárat is: a kormányközeli sajtóban egyszeriben Spéder lett a rejtőzködő milliárdos, aki a nép kárára gazdagodik, luxusban éli mindennapjait, ráadásul még a magánélete is romokban hever. Az "Andy" Vajna-féle TV2 közel hét perces riportot szánt többek közt annak sulykolására, hogy a bankvezér számára csak a pénz létezik, ráadásul még kiabálni is szokott a munkatársaival. A Ripost és a Habony Árpádhoz tartozó 888 paparazzi képsorozatot közölt Spéder utcai tárgyalásairól és magánéleti találkozóiról, cinikus megjegyzésekkel párkapcsolatával és öltözködésével kapcsolatban. Közben kiderült, hogy a titkos képsorozatot egy ismert olasz paparazzo készíthette – áll az MNO cikkében.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »