Hazatérhetnek a Bodnariu-gyerekek

Hazatérhetnek a Bodnariu-gyerekek

Visszaadják mind az öt gyereket a Norvégiában élő Bodnariu-családnak – jelentette ki tegnap Cristian Ionescu lelkész, a család szóvivője.

A bejelentés szerint Naustdal település gyermekvédelmi hatósága megegyezett a szülőkkel, Ruth és Marius Bodnariuval, hogy hamarosan hazavihetik mind az öt gyereküket. A család megköszönte az értük mondott imákat, és minden támogatást – mint arról korábban beszámoltunk, Európa több nagyvárosában tüntetést szerveztek a norvég gyermekvédelmi hatóság, a Barnevernet túlkapásai ellen. A hatóság emberei tavaly novemberben vonultak ki a gyerekek iskolájába, hogy a szülők értesítése nélkül kihallgassák őket. Mivel azok arról is beszéltek, hogy szüleik néha elfenekelik, ha otthon rosszalkodnak, már haza sem mehettek – azonnal a gyermekjóléti szolgálat intézetébe vitték. Ezután rendőri kísérettel megjelentek a családnál is, hogy a két kisebb fiút (akik akkor öt-, illetve kétesztendősek voltak) „védelem alá” helyezzék. Miután a fiúktól arról értesültek, hogy az édesapa egyszer megrázta a kisbabát (orvosi vizsgálatok szerint ennek nincs nyoma), elvették a szülőktől az alig három hónapos csecsemőt is.

A gyerekek azóta nevelőszülőknél voltak, és a hatóságok megkezdték az örökbefogadási procedúra elindítását is – a helyi gyermekvédelmi törvény alapján ugyanis rendhagyó módon nem kellenek konkrét bizonyítékok, elég már a gyanú is, hogy a vér szerinti szülők nem felelnek meg a gyermeknevelés követelményeinek. Bodnariuék még a karácsonyi ajándékot is csak a nevelőszülőkön keresztül juttathatták el gyerekeiknek.

A váratlan pozitív fordulat után a szóvivő arra kért mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a család kérését a magánélethez: a gyerekeknek mindenekelőtt nyugalomra lesz szükségük annak érdekében, hogy minél hamarabb visszaintegrálódjanak eredeti családjukba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »