Hazatérhetett Szavcsenko és két elítélt orosz katona

MTI nyomán

Kiszabadult szerdán az Oroszországban elítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, akit két, Ukrajnában elítélt orosz katonára Jevgenyij Jerofejevre és Alekszandr Alekszandrovra cseréltek ki az oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén.

Orosz és ukrán sajtóértesülések alapján Petro Porosoenko ukrán elnök a saját különgépét küldte el Szavcsenkóért, fedélzetén Jerofejevvel és Alekszandrovval. A két orosz elítélt előzőleg szerdán kegyelmi kérvénnyel fordult Porosenkóhoz.
   
A fogolycsere ügyében – amely a Kommerszant című napilap online kiadása szerint “közvetett módon” zajlott le – hivatalos tájékoztatás Moszkvában egyelőre nem hangzott el.
   
Az orosz és az ukrán médiában megjelent, névtelen forrásokra hivatkozó közlések szerint Szavcsenkót azonnal Kijevbe, Jerofejevet és Alekszandrovot pedig Moszkvába szállították Rosztov-na-Donuból.
   
A 34 éves Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai felkelők ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Oroszországban azzal vádolták meg, hogy bűnös a Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet. Szavcsenko viszont tagadta ezt.
   
A két oroszt , akik az ukrán hatóságok szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) emberei, “terrorizmus és támadó háborúban való részvétel” miatt ítélték el. 2015. május 16-án fogták el őket az oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt álló Luhanszk térségében, ahol az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság nemzetőrségénél szolgáltak. Jerofejev és Alekszandrov szintén tagadta bűnösségét.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »