Hazánkat is veszélyezteti a sivatagosodás – komolyan veszi a kormány?

Hazánkat is veszélyezteti a sivatagosodás – komolyan veszi a kormány?

A Kínához tartozó belső-mongóliai Ordoszban rendezték meg azt a konferenciát a múlt hónapban, amelyen az elsivatagosodás jelenségét vizsgálták. A konferencia munkájában magyar delegáció is képviselte hazánkat, és részt vett a konferencia határozatainak kidolgozásában – ez derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Sneider Tamás kérdésére adott válaszából.

Magyarországon a Duna-Tisza közi Homokhátság területét a sivatagosodás által veszélyeztetett területek között tartják számon, amelyet a talajvédelmét szolgáló intézkedésekkel (talajtakarás, zöldítés, lazítás stb.) próbálnak megelőzni.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke szerint a klímaváltozás hatásai nyomán hazánkban is elindultak negatív tendenciák, amelyek következtében egyfajta mediterránosodásra lehet számítani. A politikus rámutatott, a folyamat megakadályozható, illetve vissza is fordítható. 

A földművelésügyi miniszter tájékoztatása szerint hamarosan elérhetővé válik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 1.2.1. számú „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című felhívás, amely a helyi szintű klímastratégiai dokumentumok kidolgozását, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodással kapcsolatos tudásmegosztást, valamint szemléletformálási programok széleskörű megvalósítását támogatja majd. 

Erre a jelenlegi adatok szerint nagyjából egy konzultáció árának megfelelő összeget szán a kormány.

Ezen információ birtokában annak megítélését, hogy a kérdést a súlyának megfelelően kezeli-e a kormány, az olvasók megítélésére bízzuk.

KL


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »