Hazament az asszír keresztények egy része Szlovákiából

Hazament az asszír keresztények egy része Szlovákiából

A Konzervatívny výber információi szerint a 149 befogadott asszír keresztény közül legkevesebb 20 visszatért Irakba. Az ok a kultúrák közti külömbség és a honvágy.

 

A belügyminisztérium egyelőre nem adott tájékoztatást az ügyben.

 

Az iraki keresztények tavaly decemberben érkeztek Szlvovákiába. Ezek az emberek Asszíriából, Mosul városának térségéből származnak. Ezt a térséget az Iszlám állam tartja ellenőrzés alatt. Érkezésük után a keresztényeket a homonnai menekült táborban szállásolták el. Márciusban elkezdődött az áthelyezésük Nyitrára és környékére. Integrációjukat a kormány migrációs hivatalának felügyelete alatt, a Pokoj a Dobro polgári társulás felügyeli, együttműködve az egyházzal.

 

Az asszír keresztények befogadása a migránsválság megoldására tett felajánlás része volt. Az előkészületek 15 hónapig tartottak. Ennek eredményeként 25 család érkezett Szlovákiába. Ez az első és egyetlen menekült csoport amit Szlovákia befogadott. Csehország szintén fogadott be kereszényeket. Ezek többsége az országban maradt, de néhányan más felé vették az irányt. Egy nyolc tagú család visszarepült Irakban. További 16 iraki megpróbált Németországba távozni.

 

A cseh kormány végül felfüggesztette a betelepítése programot.

 

forrás: konzervativnyvyber.sk

nyitókép: TASR

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »