Hawking a brexitről: Tanulnunk kell együttműködni

Stephen Hawking szerint a brexit megszavazásában nagy szerepet játszott az, ahogy a választók a jómódról, bőségről gondolkodnak.

Az Európai Unióból való brit távozás kapcsán azokat a kérdéseket kell feltennünk magunknak, hogy számít-e a pénz valójában, és hogy a jómód tényleg gazdaggá tesz-e még minket – vetette fel a The Guardian oldalán megjelent cikkében Stephen Hawking. A fizikus szerint a népszavazás eredménye arra emlékeztet, hogy ha szeretnénk megérteni az univerzum alapvető természetét, őrültség lenne figyelmen kívül hagyni, milyen szerepet játszik vagy nem játszik a bőség társadalmunkban.

Az EU kellett a tudományos kutatásokhoz

Hawking emlékeztetett, hogy a referendum előtt felhívta rá a figyelmet: hiba lenne, ha az Egyesült Királyság elhagyná az EU-t. Az eredmény csalódottá is teszi, most viszont meg kell tanulni szerinte együtt élni a döntéssel. De miért választották ezt a britek? – teszi fel a kérdést, arra jutván, hogy a gazdagság, az a mód, ahogy megértjük és megosztjuk azt, fontos szerepet játszott az eredményben.

Hawking kifejtette, nála is fontos szerepe volt a pénznek abban, hogy a maradást támogatta. Döntő jelentőségűnek tartotta a támogatásokat, amelyek az EU-tól érkeznek tudományos kutatásokra: szerinte ezek nélkül az összegek nélkül fontos munkákat nem tudtak volna elvégezni. Szerinte különböző brit kutatókat már mostanra is kiszorítottak egyes európai projektekből, emiatt pedig várják is a kormány segítségét, hogy lépjen az ügyben. Hawking úgy látja, fontos az a támogatás is, amelyet a mozgássérült diákok kapnak, karrierje során pedig és egyáltalán azért, hogy életben maradjon, számára is fontos volt ez a segítség.

Az irigységgel és elszigetelődéssel szemben

Ahogy viszont a pénz felszabadíthat, a nincstelenség éppúgy határolhatja be a lehetőségeket. Hawking szerint ő lenne tehát az utolsó ember, aki megkérdőjelezné a pénz jelentőségét. De bár hatalmas jelentősége van a jólétnek életében, a birtoklásnak nem, és nem is tudja, mihez kezdene egy versenylóval vagy Ferrarival, ha lenne neki. A pénz számára leginkább eszköz, és nem cél, nem a dolgok végpontja.

Hawking kitérve a jövő generációnak megágyazó nagy projektekre, kifejtette: rengeteg kihívással kell szembenéznie az emberiségnek, így a klímaváltozással, a túlnépesedéssel vagy a különféle járványokkal. Úgy vélte, együtt kell alkalmazkodnunk a változó körülményekhez és újragondolni bizonyos dolgokat, például azt, amit a gazdagság alatt értünk.

Ha elbukunk, azok az erők, amik a brexithez vezettek, „az irigység és az elszigetelődés” fognak megerősödni Hawking szerint. A fizikus mindenesetre biztos benne, hogy sikerrel fog járni az emberiség, mivel „végtelenül leleményesek, optimisták és alkalmazkodóak” vagyunk. Ezért is fontos szerinte, hogy a bőség fogalmát kiterjesszük a tudásra, a természeti erőforrásokra és az emberi teljesítőképességre, megtanuljunk együttműködni és megosztani egymással javainkat. Szükséges szerinte továbbá, hogy próbáljuk ezeket még igazságosabban elosztani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »