Havi 900 euró feletti fizetést ígér az Amazon

Havi 900 euró feletti fizetést ígér az Amazon

SZERED. Az Amazon amerikai óriáscég a fizetéseket illetően igencsak magasra tette a lécet, 900 euró feletti fizetéseket ígér. A beruházó pénteken mutatta be az ősszel Szereden megnyitandó logisztikai központját. A világ legnagyobb kiskereskedelmi értékesítője három éven belül több mint ezer személyt szeretne alkalmazni.

A beruházás olyan szempontból is áttörést jelent, hogy egy alig több mint 3 százalékos munkanélküliséggel rendelkező régióba kerül. Munkaerőt itt az Amazon csak a bérek megemelésével talál. A külföldi munkaerő behozatalát ugyanis az állam elutasítja.

„A kezdő órabér 4,6 euró, a gyakorlat megszerzését követően óránkénti 6,5 euróra emelkedik. A kedvezmények elérhetik a 20 százalékot is, ami azt jelenti, hogy teljes munkaidőben a számítások szerint a fizetések akár a havi 900 eurót is meghaladhatják” – nyilatkozta Karol Foltýn, az Amazon Közép-Kelet Európáért felelős HR igazgatója.

Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint az Amazon lehet az első cég, amely hasznot húzhat a meghatározott távolságra utazók utaztatási támogatásából. „A munkaügyi minisztériummal a munkahelyükre 60-70 kilométert utazó új alkalmazottak számára alkalmas ösztönző programon dolgozunk. A támogatási összeg akár a havi 200 eurót is elérheti, de csak egy bizonyos meghatározott időre szólna” – magyarázta Kažimír. Mint mondta, lehet, hogy egyszer sor kerül arra is, hogy azokból a régiókból, ahol nincs munkalehetőség, az emberek átköltöznek oda, ahol van elég. Ehhez viszont szükség lenne a bérlakások építésének fejlesztésére. Az Amazon semmiféle beruházási támogatást nem igényelt – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Támogatást csak Szered városa kapott az ipari park létrehozására.

Jobb beutazás a munkahelyre, jobb fizetés

Számos beruházó a munkahelyi beutazáshoz köti a béreket is. Az Amazonnál a bérek szintén csak teljes havi munkahelyi bejárás és kedvezmények mellett érik el a 920 eurót, ellenkező esetben akár bruttó 736 euróra is csökkenhetnek. Az alkalmazott 13 fizetést is kap, illetőleg egy alkalmazotti kedvezménycsomagot, életbiztosítással, kiegészítő nyugdíjbiztosítással és privát egészségügyi ellátással. A négyéves időszak alatt a kezdő alkalmazottak képzési költségeinek 95 százalékát megtéríti.

A szeredi munkahelyen az alkalmazottak azokkal az európai szállítmányokkal foglalkoznak majd, amelyeket vagy nem kézbesítettek, vagy visszaküldtek az Amazonnak.

Az Amazon Európáért fellelős igazgatóhelyettese, Roy Perticucci szerint a fizetések nem maradnak a kezdő fizetések szintjén. „Megvan a fokozatos emelést meghatározó rendszerünk. Természetesen a vezető munkatársak többet keresnek” – jegyezte meg Perticucci. Nézete szerint a jelzett bér a kedvezményekkel együtt elegendő ösztönzést jelenthet. „Van áttekintésünk a régiók fizetési szintjéről” – nyilatkozta az újságíróknak az épülő csarnokban.

Martin Tomčányi, Szered polgármestere szerint már jelenleg is dolgoznak olyan vállalkozók a régióban, akik képesek a munkaerőt megtartani. „Az Amazon régiók fölötti jelentőséggel bír. Bízom benne, hogy nemcsak a környékről, de keletről is képes idevonzani az embereket. Valószínűleg arra is sor kerül, hogy a cégek egymástól csenik majd el az alkalmazottakat” – vélekedett Tomčányi.

Hírdetés

Harc az alkalmazottakért?

Vannak olyan feltételezések, hogy az Amazon mintájára a nagyszombati PSA Slovakia, a galántai Samsung, a nyitrai Foxconn is kénytelen lesz megemelni a béreket, de a Nyitrán építkező Jaguar Land Rovernek is alkalmazkodnia kell majd. A Nagyszombat környéki bérek a munka igényességétől függnek. A kézi elektronikai szerelésért havi bruttó 540-700 eurót fizetnek. Az autók műanyag alkatrészeinek gyártásáért 650-850 euró a bér. A nehezebb munkákat, mint az alumínium megmunkálást, havi 900 euróval jutalmazzák.

A nagyszombati PSA Peugeot Citroen üzemben a szakszervezetek szerint a havi fizetések 1 300 euró körül mozognak. A kezdő fizetés alacsonyabb. Ennek ellenére az autógyárnak gondot okoz a megfelelő munkaerő biztosítása. Az év elején beindított hétvégi műszak negyedszerre sem jár sikerrel. A munkaerőgondokat külföldi munkavállalók behozatalával próbálják megoldani. Az alkalmazottak egy része már most átpártolt a Nyitrán épülő Jaguar Land Roverhez, mely a gyártást a jövő év végén kívánja beindítani. A Jaguar a szlovákiai beruházás bejelentése idején 1 225 eurós fizetéseket ígért.

A 60 éves hagyományokkal rendelkező szeredi pékség nagyjából 780 személyt foglalkoztat. A cég számol azzal, hogy az alkalmazottak egy része talán átpártol az Amazonhoz. „Annak érdekében, hogy továbbra is vonzó munkáltató maradjunk, a kollektív szerződések keretében bevezettünk néhány újdonságot a bérszabályozás és az alkalmazotti kedvezmények terén is” – nyilatkozta Gabriela Smerigová, a szeredi pékség anyavállalata, az I.D.C. Holding szóvivője.

Az Amazonnak tudomásul kell vennie a Galántai járásban, illetőleg az ide tartozó Szereden nyilvántartott munkanélküliség alacsony arányát. Az idén márciusban mindössze 2,88 százalék volt, ami országos viszonylatban a harmadik legalacsonyabb. Az arány három százalék alatt maradt a szomszédos Nagyszombati és Galgóci járásban.

A galántai munkahivatal 119 munkáltató által benyújtott 1 800 munkahelyre keres alkalmazottat. „A legkeresettebb és egyben a legnehezebben betölthető állások: operátor a műanyag alkatrészek gyártásához, targoncakezelő, raktáros, kézi csomagoló” – magyarázta Andrea Brunnerová, a munkahivatal igazgatója. Feltételezhetően az amerikai beruházó szintén hasonló alkalmazottakra tart majd igényt. A Galántai járásban a logisztika terén a bruttóbér az elmúlt év utolsó negyedévében 873 euró volt. A munkapiac helyzetét tekintve kifejezőbb azonban a bruttó bér középértéke, mely 722 euró volt.

Az amerikai óriásvállalat a munkanélküliek között is szeretne szétnézni és alkalmazottakat találni. „ A Munkaügyi, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR), illetőleg a munkahivatalok az elkövetkező hónapokban a nyilvántartott munkanélküliek sorában végzett toborzás terén együttműködnek a beruházóval. A munkahelyek összetételére vonatkozó információkat, illetőleg az igényeket rövid időn belül megkapjuk” – magyarázta Jana Lukáčová, az ÚPSVaR szóvivője.

Szlovákiában 8 százalékos és folyamatosan csökkenő munkanélküliség mellett a nagy beruházókat egyre nehezebb lesz az országba csábítani. A magas munkanélküliséggel sújtott Dél-Szlovákiába, illetőleg az ország keleti részébe irányuló beruházások száma még mindig kevesebb. Hiányzik a megfelelő infrastruktúra és a képzett munkaerő is. Gömörből vagy Nógrádból sok fiatal család nyugatra költözött, a népesség elöregszik, illetve sok esetben felmerül a romakérdés, illetve a romák alkalmazásának problémája. Az ország nyugati részének bérei, illetőleg a munkalehetőségek arra ösztönzik őket, hogy átköltözzenek. A nagymihályi kábelgyár például havi 530 eurós fizetéseket kínál, ami a fiatalok számára kevésnek tűnik.

„Nyitrán új munkahelyek ezrei jönnek létre. Talán idővel sor kerül arra is, hogy Kelet-Szlovákia azon részeiről, ahol csak nehezen lehet munkához jutni, meghozzák a nehéz döntést és elköltözzenek” – vélekedik Peter Kažimír.

A zempléni fiatalok, ha nem mennek nyugatra vagy külföldre, többnyire Eperjesen vagy Kassán kötnek ki, ahová szintén ingázniuk kell. Kassán egy hete indította be üzemének építését a japán MinebeaMitsumi. 1100 alkalmazottnak biztosítanak majd munkát, közöttük száznak a kutatási és fejlesztési központban. A bruttó bérek 1 500 euró körül mozognak majd.

A kormány szintén azon az állásponton van, hogy a béreknek emelkedniük kell. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) aktuális javaslata: a minimálbért a jelenlegi 435 euróról bruttó 500 euróra kell emelni. A szociális csomag keretében gondolkodnak az ünnepnapok alatti és az éjszakai munkáért járó pótdíjak megemelésében is, valamint a 13. és 14. havi járulékmentes, illetőleg alacsonyabb adóval illetett bérekben is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »