Havas Szófia elvesztheti MSZP-tagságát

Az orosz nagykövettel pedig közölte a KKM: senki nem alázhatja meg ’56 emlékét.

Az MSZP országos elnöksége soron kívüli ülésén megtárgyalja Havas Szófia párttagságának azonnali felfüggesztését és a fegyelmi eljárás megindítását – közölte az ellenzéki párt szerdán az MTI-vel.

Havas Szófia, aki a szocialista párt egészségügyi tagozatának elnöke, sajtóbeszámolók szerint az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, a forradalom kitörését a nyugati titkosszolgálatok művének, egy CIA-s akciónak, volt nácik által szervezett fasiszta-ellenforradalmi puccsnak tartotta.

Az MSZP közleményében rögzítette, véleményük az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán világos: Nagy Imre örökségét büszkén vállalják, a hősök és áldozatok emlékét kegyelettel megőrzik. Ez azt jelenti, hogy aki a párt tagjaként ezzel ellentétes nyilatkozatot tesz, az megsérti az MSZP alapszabályát – közölték.

Azt írták, Havas Szófia forradalomról tett nyilatkozata teljes egészében szembe megy a szocialista párt álláspontjával, bár tudják, véleményét alapvetően befolyásolja az a családi trauma, személyes tragédia, melynek során 1956-ban elveszítette édesapját.

Ezt tette a külügy az orosz nagykövettel

Hírdetés

Lehet csűrni-csavarni, lehet nagyhatalmi értelmezéseket használni, ettől még a tény tény marad: Oroszország budapesti nagykövetét bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM), hogy elmondják, senkitől sem fogadjuk el, hogy megalázza az ’56-os hősök emlékét – közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

Óriási bukás volt a CIA ötvenhatos ténykedéseTényleg a CIA állt volna a magyar forradalom kirobbanása mögött? Akkor ezt elég jól titkolták. Cikkünk a témában itt.

A KKM mindezt arra reagálva írta, hogy Irina Zvonova, a magyarországi orosz nagykövetség szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökségnek szerdán úgy nyilatkozott: Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet a KKM-ben folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Oroszországnak az 1956-os eseményekkel kapcsolatos megítélése változatlan, a magyar fél pedig jegyzéket nem nyújtott át és tiltakozást sem jelentett be.

A szóvivő szerint a nagykövetet késő este hívták be a KKM-be, miután az orosz állami televízióban a forradalom 60. évfordulójával kapcsolatban kifogásolható kijelentések hangzottak el 1956-ról. „A magyar fél felhívta a figyelmet arra, hogy a nagykövetet nem berendelték a külügyminisztériumba, hanem beszélgetésre hívták meg” – mondta a szóvivő. Hozzátette: „nem volt sem jegyzék, sem tiltakozás”, egyszerű beszélgetés volt, a nagykövet kifejtette a hivatalos álláspontot, és felhívta a figyelmet arra, hogy „Oroszországban a tömegtájékoztatási eszközök szabadon sugároznak, az ezen a témán dolgozó újságírók és tudósok önálló véleménnyel, önálló állásponttal rendelkeznek”.

A KKM – miután az orosz állami televízióban az 1956-os forradalom emlékét meggyalázó állítások hangzottak el – kedden közölte, hogy bekérették Oroszország budapesti nagykövetét, és a találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről.

Ezt írta egy orosz lap a nagykövet bekéretéséről„Az orosz állami televízió következetesen és több éve játssza ki a »színes forradalmak« kártyáját, és minden Moszkva-ellenes fellépésben a Nyugat kezét látja” – jelentette ki a Kommerszant című orosz napilapnak Borisz Makarenko, a Politológiai Technológiák Központjának igazgatója. Részletek itt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »