Hatvanötmillió hatszázezer ember menekül világszerte

65,6 millióra nőtt, és ezzel ismét rekordot döntött azoknak az embereknek a száma, akik világszerte konfliktusok, éhezés vagy természeti katasztrófák elől menekülnek – írja a BBC az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) bejelentésére hivatkozva. Az idei szám mintegy háromszázezerrel haladja meg a 2015 év végi adatait.

A világszervezet annak tudja be az emelkedést, hogy az utóbbi időszakban Dél-Szudánban pusztító fegyveres konfliktus és éhínség elől a korábbinál 64 százalékkal többen, 1,4 milliónyian menekültek el.

A rekord számú menekülő közül 22,5 millió menekült, 2,8 millió menedékkérő és legnagyobb arányban, 40,3 milliónyian belső menekültek. A jelentés szerint 10 millióan vannak azok, akik a legutóbbi adatközlés óta váltak földönfutóvá. Ez a szám egyébként csökkent, mert a 2016-os adatokban még 12,4 millió olyan ember szerepelt, akinek abban az évben kellett elmenekülnie otthonából.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa így is elfogadhatatlannak nevezte a számot. Úgy vélte, a válság megakadályozásában és kezelésében a szolidaritásnak és az összefogásnak kiemelt szerep jut.

A legtöbben, közel 12 millióan továbbra is a szíriai polgárháború miatt kényszerültek elhagyni otthonukat. A legnagyobb számban pedig Törökország fogadja be a menekülteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »