Hatvanmillió forintos születésnapi ajándék

Hatvanmillió forintos születésnapi ajándék

Medgyessy Péter felesége tehát igazán nem panaszkodhatott, néhány hónap alatt ugyanis mintegy 106 millió forint ütötte a markát.

Medgyessyné Csaplár Katalin magánbankszámláján kötött ki az Alstom-pénzek nagy része, ebből hatvanmillió forint „születésnapi ajándék” jogcímen érkezett – derítették ki a hivatali vesztegetés ügyében eljáró magyar nyomozók, amikor a francia multicég utalásait, illetve az összegek állomásait térképezték fel. Medgyessy Péter exkormányfő kedden elismerte az alstomos kapcsolatot, ám szerinte nem történt jogsértés.

A Magyar Idők hivatalos forrásból úgy tudja, a korrupciós botrányba keveredett Alstom két részletben – 2007 márciusában és 2008 januárjában – összesen 597 ezer eurót utalt a Medgyessy Péter érdekeltségébe tartozó AssistConsult Kft.-nek.

Ez a társaság szinte a teljes összeget továbbutalta a volt miniszterelnök családi cégének, az M. P. Európa Tanácsadó Kft.-nek. A pénz nagy részét ezután több évre befektették.

Medgyessy Péter 2010-ben döntött úgy, hogy a milliókat nem fialtatja tovább. 2010 januárjában az alstomos pénzekből ismeretlen jogcímen több mint kilencmillió forintot utaltak Medgyessyné Csaplár Katalin számlájára.

Ezt követte október 29-én további 60 millió forint, ám ez már mint „születésnapi ajándék” érkezett meg az exminiszterelnök feleségéhez. A tranzakciósorozat azonban itt még nem ért véget. 2011-ben – megint ismeretlen jogcímen – több mint 46 millió forinttal növekedett Medgyessyné magánszámla-egyenlege.

Medgyessy Péter felesége tehát igazán nem panaszkodhatott, néhány hónap alatt ugyanis mintegy 106 millió forint ütötte a markát.

A volt kormányfő kedden elismerte az alstomos kapcsolatot.

– Való igaz, hogy tanácsadói szerződése volt cégem utódjának a francia multinacionális társasággal – nyilatkozta az Indexnek Medgyessy Péter a Magyar Idők tegnapi cikkére reagálva.

Szerinte „a díj a cég árbevétele volt, amely után adózott, és kilenc ember többéves munkájának az ellenértéke”. Az exkormányfő semmit sem tagadott abból, amit a Magyar Idők a keddi számában állított, ám leszögezte, nem kíván részletesen reagálni cikkünkre.

Ezt nem is csodáljuk, hiszen a már idézett néhány mondatos nyilatkozata is számos kérdést vet fel.

Az AssistConsult ugyanis nem egyszerűen Medgyessy cégének az utódja. A vállalkozásból ugyanis a volt politikus csak miniszterelnöksége miatt szállt ki, amelybe visszavásárolta magát az ő és a felesége tulajdonában lévő M. P. Európa Tanácsadó Kft. segítségével.

A szóban forgó alstomos utalások idején Medgyessyék mindkét cégben érdekeltek voltak. Kérdés tehát, hogy Medgyessy miért beszél az AssistConsultról úgy, mintha semmi köze nem lett volna hozzá.

Arról nem is szólva, hogy az AssistConsult a 600 ezer euró nagy részét továbbutalta a már említett családi vállalkozásnak, az M. P.-nak. Medgyessy kilenc ember többéves munkájának a kifizetéséről beszél, holott csupán két alstomos utalás volt, és ahogy azt fent már említettük, a pénz zöme végül Medgyessyné Csaplár Katalin magánszámláján kötött ki.

Mint köztudott, az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala (SFO – Serious Fraud Office) eddig négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget adtak, vagy beleegyeztek, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.

———————————————

Cég offshore háttérrel

Az Alstom évekkel ezelőtt a Megyessy Péter érdekeltségébe tartozó AssistConsulton kívül a Honfran Beruházási és Vállalkozási Kft.-vel is tanácsadási és képviseleti szerződést kötött. A Lugosi Zoltán által vezetett cégben 2006 áprilisáig egy panamai offshore vállalkozás is érdekelt volt, ezt követően pedig egy ír társaság bukkant fel a tulajdonosok között. Arról egyelőre nincs információnk, hogy az Alstom mennyi pénzt fizetett a Honfrannak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »