Hatvan éve történt: 1956. szeptember 16.

Hatvan éve történt: 1956. szeptember 16.

Korabeli hírügynökségi anyagok a forradalom előtti Magyarországról.

Rizsaratás a Hortobágyon

Aratják már a rizst a Hortobágyon is. A szikes földeken jól beváltak a Szovjetunióból behozott, bruzone-ellenálló rizsfajták. Legjobbnak a korai és bőtermő Dubovszkij-fajta mutatkozik, amely egyes helyeken holdanként harminc mázsa termést ígér – adta hírül az MTI.

(Bár a Hortobágyon még a hetvenes években is működött egy rizstermelő telep, világossá vált, hogy a szikes terület nem való rizstermesztésre. A helyi nemzeti park a 2000-es évek elején kezdett hozzá a rizstelepek, illetve maradványaik felszámolásához, a rizsgátakat buldózerrel elrombolták.)

Magyar Pannónia motorok Indonéziába

A Pannónia motorkerélepárok több népi demokratikus országon kívül most már Portugáliába, Norvégiába, Franciaországba, Ausztriába és más nyugati országokba is eljutnak. Néhány nappal ezelőtt Indonéziából is megérkezett az első rendelés 300 motorkerékpárra, amelyeket rövidesen útnak is indítanak. Indonéziával további tízezer motorkerékpár szállításáról tárgyalnak – közölte az MTI.

Egyéni gazdáknak meséltek a TSZ-tagság előnyeiről Révfülöpön

A tapolcai járás huszonkilenc egyénileg gazdálkodó parasztja vendégeskedett a kertészettel, gyümölcs- és szőlőtermesztéssel foglalkozó révfülöpi Kossuth Termelőszövetkezetben. A termelőszövetkezet vezetői elmondták, már két tehergépkocsijuk is van. Gazdagodásukat jelzi az is, hogy a meglévő szombathelyin kívül Veszprémben újabb borkimérést nyitottak.

Kurucz Károly, Gyulakeszi község egyik legjobb egyéni gazdája a tagok jövedelme felől érdeklődött. Régi ismerőse, a 65 éves Kutas József válaszolt, s elmondta, hogy életkora miatt ugyan már nem versenyezhet a fiatalokkal, mégis a múlt évben 20 ezer forintnyi készpénzt, több mint 3 hektoliter bort, szükségletüket jelentősen meghaladó kenyér- és takarmánygabonát, valamint gyümölcsöt kapott, az idén pedig még többre számít.

Kosztola Kálmán, a termelőszövetkezet egy másik tagja azt mondta, hogy 1953-ban kilépett a termelőszövetkezetből, két év múlva azonban visszatért, mert érvényesülését, számításait a közös gazdaságban találja meg – számolt be a találkozóról az MTI.

Békekölcsön-sorsolást tartottak

Sátoraljaújhelyen a Béke filmszínházban került sor a IV. Békekölcsön ötödik sorsolására. Kora délelőtt alakult meg a sorsolási bizottság. A húzásokat megelőzően Kolosai Árpád, a Sátoraljaújhelyi Városi Tanács vb. elnöke mondott ünnepi beszédet, majd a szerencsekerekek megforgatása után megkezdődött a sorsolás. Két óra alatt 78 500 kötvényszámot húztak ki csaknem 25 millió forint nyereménnyel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »