Hátborzongató dokumentumok: így csapja be az újoncokat az Iszlám Állam

Az Ap amerikai hírügynökség dokumentumokat és tanúvallomásokat elemzett, arra jutottak, hogy az újoncok szinte alig ismerik a vallást, ezért könnyebben használhatja fel saját céljaira őket az Iszlám Állam.

A toborzás csúcspontján, 2013-ban és 2014-ben az újoncok között sok volt az olyan francia, akik bárokba jártak beszervezőikkel. Később az újoncok között volt meleg európai férfi is, aki áttért az iszlámra, illetve két brit, aki a szent háborúra készülve az Amazon internetes könyváruházban rendelte meg a Korán kezdőknek és az Iszlám kezdőknek című könyveket.

“Akkor vettem észre, hogy rossz helyre kerültem, amikor olyanokat kezdtek el tőlem kérdezni, hogy kit hívjunk, amikor meghalsz?”- mondta el egy európai újonc, aki azt hitte, hogy nem az IÁ-hoz csatlakozik, hanem egy Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló szervezetbe. A férfi 2014-ben ment Szíriába. Elmondta, hogy az új harcosoknak az IÁ-nak az iszlámról szóló propagandafilmjeit vetítették, az őket meglátogató imámok pedig a vértanúhalált dicsőítették.

Az IÁ több ezer kiszivárgott dokumentumát elemezte az AP hírügynökség és arra jutott, hogy a kezdetekkor az újoncoknak csak a legalapvetőbb ismereteik voltak az iszlámról.

“Az újoncok 70 százaléka csak “alapszinten” ismerte az iszlám törvénykezést, a sariát. Mintegy 25 százalékuknak “középfokú” volt a tudása és csak 5 százalékuk ismerte alaposan az iszlámot.”

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) becslése szerint 2013 és 2014 között az IÁ harcosainak száma 20-31,5 ezer között mozgott.

Az adatlapok között volt tíz Strasbourgban toborzott fiatal férfi közül kilencé, mindet egy Mourad Fares nevű férfi szervezte be. Egyikük, Karim Mohammad-Aggad elmondta, hogy

“Németországban járt bárokba Fares-szel, és az IÁ toborzói “mézesmázos beszéddel” győzték meg. Az öccsével és a barátaival utazott 2013 végén Szíriába. Ketten meghaltak, heten visszatértek Franciaországba és őrizetbe kerültek.”

Öccse, Foued egyike volt a tavaly novemberben 130 ember életét kioltó párizsi merényletek során a Bataclan koncertteremre támadó három férfinak. Sok észak-afrikai felmenőktől származó európaihoz hasonlóan

“Mohammad-Aggad is azt mondta a bíróságon, hogy Algériában bevándorlónak, Franciaországban pedig “koszos arabnak” érezte magát.”

A meleg európai elmondta, hogy azért tért át az iszlámra, mert érdekelte a kultúra, és mert könnyű volt áttérni. Ismeretek hiányában viszont áttértként könnyű prédává vált.

“A hozzám hasonlókat valami olyasmibe ugratták be, amit nem is értettek. Soha az életben nem akartam az IÁ-nál kikötni” – magyarázta a neve mellőzését kérő férfi.     Mohammed Abdelfadel, az al-Azhar kairói egyetem német nyelvű részlegének vezetője szerint az IÁ felületes fogalmakat terjeszt arról, mi a megengedett és mi a tiltott az iszlámban.

“A csoport propagandavideóin a harcosokat Isten dicsőségére a mennybe menő férfias, erős mártíroknak mutatják be, holott az iszlám törvények tiltják a terrorizmust, a civilek legyilkolását háborúban, az iszlám nem más vallásúakra kényszerítését vagy más bűncselekmények elkövetését.”

Tárik Ramadán iszlámoktató szerint a csoport legfőbb parancsnokainak nincs vallási végzettségük, többnyire Szaddám Huszein iraki diktátor Baász-párti világi kormányában töltöttek be magasabb beosztásokat. Az Oxfordban oktató Ramadán szerint, aki számos könyvet írt a muszlimok európai integrálásáról, az iszlámoktatóknak világossá kell tenniük, hogy az IÁ tanítása hamis. “Azok, akik ezt teszik, nem vértanúságot akarnak, hanem bűnözők. Ártatlan embereket ölnek meg. Az iszlámban soha semmi nem indokolja ártatlanok legyilkolását” – hangsúlyozta.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Trump a NATO-szövetségesekkel és Oroszországgal is együttműködne az Iszlám Állam ellenAz Iszlám Állam terroristaközpontot működtet Milánó mellettRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, Iszlám Állam, dzsihádista terrorszervezet, újoncok, terrorizmusForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »