Határokon átívelő drogprevenciós képzési programot indított a Katolikus Karitász

Határokon átívelő drogprevenciós képzési programot indított a Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata képzési programot szervezett a drogprevenció és drogterápia területein dolgozó hazai és határon túli magyar szakemberek számára. A három alkalomból álló képzési program október 17-én kezdődött meg Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló programon a RÉV-hálózat munkatársai mellett a szenvedélybeteg-segítés területén működő délvidéki, erdélyi, felvidéki és kárpátaljai szakemberek vettek részt.

A képzési program három alkalomból áll, mely október 17-én indult útjára Budapesten. A program szakmai megnyitóján Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy „az ilyen szakmai továbbképzések és a folyamatos szakmai fejlődés új utakat nyithatnak a prevenció területein, és új kapukat jelenthetnek a szenvedélybetegséggel küzdők bezárkózott világába is”.

A megnyitóban Bódy Éva, az EMMI Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások főosztályvezetője felvázolta a prevenciós célú törekvéseket, pályázati lehetőségeket, majd Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója mutatta be az NRSZH tevékenységét és célkitűzéseit.

A képzés célja, hogy a szakemberek által használt és ismert módszerek skálája tovább bővüljön új módszerekkel az érzékenyítés, a drogprevenció, a kortárssegítés, a pszichoedukáció, a pedagógusok és a szülők képzése terén is. A Magyarországon működő RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatoknál és más szervezeteknél használt, valamint jól bevált gyakorlatokat előadások és csoportmegbeszélések keretében ismerhették meg a résztvevők, és oszthatták meg egymással tapasztalataikat, tudásukat. Bemutatásra kerültek például iskolai egészségfejlesztési, valamint speciális csoportok körében és lakótelepeken indított prevenciós programok, prevenciós célú nyári táborok, pszichodramatikus csoportfoglalkozások, alternatív szülői értekezletek és egymást segítő kortárscsoportok is. A széleskörű szakmai nap bizonyosan hozzájárul majd, hogy a résztvevők, felhasználva a hallottakat hatékonyan és új módszereket kipróbálva végezzék tevékenységeiket.

A képzési program márciusban folytatódik, akkor az addiktív problémákkal küzdő családok elérése és segítése kerül a fókuszba. Áprilisban pedig egy 40 órás pszichoedukációs képzés segíti majd a szakembereket a szenvedélybetegekért és a veszélyeztetett célcsoportokért végzett prevenciós munkájukban.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »