Hatalmas pénzt hozhat az Orbán-közeli óriásbirtok

Ha megvalósul a Talentis program, az nagyon sok pénzt hozhat azoknak, akik birtokolják az Orbán-közeli tulajdonban lévő majorságot.

Orbán-közeli, milliárdokkal kecsegtető majorsághoz vezetett el Nárcisz kutya, akiről Orbán Viktor kormányfő rakott ki képet a Facebook-oldalára néhány hete – derült ki a Népszabadság cikkéből. A miniszterelnök-közeli tulajdonosoknak pedig nagyon sok pénzt is teremhet a jövőben az óriásbirtok, már amennyiben megvalósul a Talentis program. Ha az itt lévő termőföldek egy részét átminősítik ipari fejlesztési területté, akkor az érintett földek értéke ugyanis máris megtöbbszöröződne.

A felcsúti polgármester bérli

A Nárcisz kutya lakhelyéül szolgáló rezidenciát a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vásárolta körbe: mint az Index beszámolt róla, a településvezető és családja 529 hektárt szerzett meg itt. Nárcisz lakóhelyét is Mészáros bérli a tulajdonostól, Orbán Viktor édesapjától. Azt már az LMP antikorrupciós szakszóvivője, Hadházy Ákos közölte Facebook-oldalán: az alcsútdobozi majorságot tulajdonló cégnek évente 15,5 millió forintos bevétele van – ennyit fizetnek bérleti díjként az Orbán Győző birtokolta cégnek. Hadházy szerint ha viszont nem Mészáros használja a birtokot, még az is felmerülhet, hogy színlelt szerződésről van szó.

Mint a Népszabadság beszámolt róla, Mészáros és családja korábban már közel 1400 hektárnyi földet szerzett a térségben, nemrég pedig hozzájutott a Herceghalmi Kísérleti Gazdasághoz is. Így még 35 évig kedvezményesen bérelheti a majd’ négyezer hektár kiváló minőségű földet.

A lap szerint az eladó, a Mammut üzletközpontot társtulajdonló Kenyeres Sándor korábban még innovációs központot, egyetemvárost és technológiai parkot egyesítő komplexumot tervezett a Zsámbéki-medencébe, és számított a Talentis programhoz lehívható uniós forrásokra is. Mészáros és környezete viszont már megszerezte az ő érdekeltségei mellett a Talentis Group Zrt.-t is, a polgármester lánya, Mészáros Ágnes pedig a herceghalmi Kutatópark Ingatlanhasznosító Zrt. vezérigazgatójává avanzsált.

A kormányfő vejének családja is bevásárolt

A Talentis program fejlesztési területei kapcsán nem kerülhetőek meg a Népszabadság szerint a Tiborcz István családjának földvásárlásai sem. A kormányfő vejének környezete Mány környékén korábban már bevásárolt 300 hektáron, majd Bicske közelében is szereztek 193 hektárnyi földet. Így ha megvalósul a Talentis program, és ipari fejlesztési területté minősítik át a földek egy részét, az százmilliárdos profitot hozhat a tulajdonosoknak. Korábban nagyjából 12 milliárd eurós uniós forrással számoltak, amit le lehetne hívni a programhoz.

A Felcsúttól tíz percre lévő Alcsútdoboznál, Hatvanpusztánál forgatott nemrég a 444 is. Felidézték, hogy az állatorvosi regiszterben is itt szerepelt Nárcisz, az a kutya, amivel maga Orbán Viktor állt nemrég a nyilvánosság elé. De lehetett itt már látni a miniszterelnök családjához tartozó autót is a 444 szerint. Bár a lap újságírói próbáltak érdeklődni, hogy valóban itt tárolja-e Mészáros Lőrinc a mezőgazdasági gépeit, hiába csengettek be, elküldték őket. Ráadásul a rendőrség elkobozta a portál drónját is: a felcsúti Pancho Aréna felett készítettek felvételeket, amikor a hatóság emberei felbukkantak, azt állítva, hogy megsértették a légügyi szabályokat. A kvadrokoptert a bizonyítás részeként le is foglalták, illetve még szondát is kellett fújniuk az újságíróknak a drónvezetéshez. A drónhasználatnak a lap szerint nincsenek pontosan meghatározott feltételei, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál lehet engedélyt kérni egy-egy repüléshez. Korábbról nem találtak példát arra, hogy a rendőrség le is foglalta volna a drónt valakitől hasonló esetben,

A hatvanpusztai birtokon öt, inkább kastélyjellegű épület található, mint arról a 444 korábban beszámolt. Amikor a portál újságírói akkor ott járták, a majorból ki is hívták a mezőőrt rájuk, aki arról igyekezett meggyőzni őket: tilosban járnak, távozniuk kell.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »