Hatalmas káosz várható a foci-Eb idején

Hatalmas káosz várható a foci-Eb idején

Bár várhatóan az Európa-bajnokság közepette is tartanak majd a tüntetések és a sztrájkok, Francois Hollande a legnagyobb fenyegetésnek még mindig a terrorizmust tartja.

Egyhetes közlekedési fennakadásokra készülhetnek a franciák a The Guardian szerint, miután a vasutasok nem álltak el a tervezett sztrájkjuktól. A határozatlan idejű munkabeszüntetés csupán tizenegy nappal a 2016-os Európa-bajnokság startja előtt vette kezdetét kedd este, és feltehetőleg a továbbiakban a vasúti szolgáltatások harmadát-felét fogja érinteni. A párizsi metró CGT szakszervezethez tartozó munkásai csütörtökön sztrájkolhatnak, s a kikötőkben és a légi közlekedésben dolgozók is beszüntethetik a munkájukat még a héten. A több millió, Eb-re érkező drukkert így igen nehéz helyzet elé állíthatják, ami nem tűnik túl jó országimázsnak. A tiltakozót persze a legkevésbé ez érdekli most.

Az SNCF nemzeti vasúttársaság szerda reggel bejelentette, munkavállalóinak 17 százaléka sztrájkol – írta a Le Monde. A CGT vezetője, Philippe Martinez kedd este azt ígérte, hogy három hónap után ezen a héten lesznek a legerősebbek a mozgósításban.

Az Air France pilótái szintén legalább hat napot sztrájkolnának júniusban, de egyelőre nem tudni, mikor kerülhet sor a munkabeszüntetésre.

Üzemanyaghiánytól egyelőre nem kell tartani

A CGT sztrájkjainak következtében Franciaország nyolc olajfinomítójából hat továbbra is akadozva vagy egyáltalán nem üzemel. A szakszervezetiek azt mondják, addig nem állnak le, amíg Hollande nem törli el a munkavállalók felvételét és elküldését megkönnyítő törvényt, az elnök viszont kitart a változtatások mellett. Az ország üzemanyag-ellátása ugyanakkor javult az utóbbi időkben, miután a rendőrség múlt héten áttörte az üzemanyagraktárak szakszervezeti blokádját.

Egyébként a különböző munkavállalók még csak nem is ugyanazért tüntetnek: a CGT-sek Hollande tervezett munkajogi változtatásait ellenzik, más vasúti munkások, illetve a polgári légi forgalomban dolgozók a szállítási szabályozások egyes gyakorlati elemeivel szemben tiltakoznak.

A terrorizmus a legnagyobb fenyegetés

A kormány próbálja azért megakadályozni, hogy még többen csatlakozzanak a tiltakozókhoz: a miniszterek a tanárok fizetésemelését jelentették be, visszavonták a kutatói kiadásokban tervezett vágásokat, és forrásokat ígértek az előadóművészek munkanélküliségi biztosításával kapcsolatos problémák kifizetésére is.

Hollande kijelentette: a várható közlekedésügyi káosz ellenére az Európa-bajnokságra vonatkozó legsúlyosabb fenyegetés a terrorizmus marad.

Június 10-én a SUD szakszervezeti munkásai kezdenek határozatlan idejű sztrájkba a párizsi metrónál és a vasútnál, június 14-én lesz a nagy nemzeti tiltakozás napja Hollande reformjai ellen.

Az Európa-bajnokság június 10-étől július 10-éig tart majd, és két és fél millió rajongóra számítanak majd a stadionokban, köztük másfél millió külföldivel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »