Hatalmas fekete zászlót terített ki a PM a Parlamentnél

Hatalmas fekete zászlót terített ki a PM a Parlamentnél

Kétszáz négyzetméteres fekete zászlót terítettek ki a Parlament főbejáratának lépcsőjére pénteken a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagjai és aktivistái, hogy ezzel fejezzék ki álláspontjukat, amely szerint katasztrófa fenyegeti a magyar egészségügyet. A párt petíciót is indít a témában. A rendőrség délután fél egy körül véget vetett a demonstrációnak.

A PM szervezésében nem sokkal délelőtt 11 óra után mintegy kéttucatnyian – az Országgyűlési Őrség felszólítása ellenére – átléptek a lépcsőt a tértől elválasztó láncon, majd leültek a kiterített zászló szélére.

Szabó Tímea társelnök újságíróknak azt mondta: közösen vállalnak szolidaritást a kórházi dolgozókkal, és közösen tiltakoznak az egészségügy tarthatatlan állapota miatt. A független képviselő felemelte szavát a kormány „embertelen és szívtelen politikája” ellen. Hozzátette: az orvosok és az ápolók egyharmada már külföldre menekült, az intézményekben nincsenek meg az ellátáshoz szükséges eszközök, a betegek pedig „lassan meghalni járnak a kórházakba”.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő és Tordai Bence, a PM szóvivője pártjuk demonstrációján a Parlament előtt Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A társelnök bejelentette: pártja pénteken petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy a kormány tegye vissza az egészségügybe az elmúlt öt évben kivett 400 milliárd forintot, az ágazat dolgozóinak biztosítson „emberhez méltó béremelést”, mindent tegyen meg a kórházi fertőzések visszaszorításáért, szüntesse meg a várólistákat és pótolja a hiányzó háziorvosokat.

A rendőrség helyszínre érkező munkatársai délután negyed egy körül többször is felszólították a lánc parlament felőli oldalán tartózkodókat, hogy vessenek véget a demonstrációnak. Miután továbbra sem voltak hajlandóak elhagyni a helyüket, a rendőrök a többségüket ölben vitték el oldalra és felvették az adataikat, de nem állították elő őket. Szabó Tímea, aki a saját lábán ment a rendőrökkel, az újságíróknak azt mondta, az ő adatait is felírták. Ezt követően a láncon kívül álló aktivisták összehajtották a fekete zászlót.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »