Hatalmas bajban vannak a világ legnagyobb olajvállalatai

Hatalmas bajban vannak a világ legnagyobb olajvállalatai

ZERO HEDGE

Történelmük során soha nem voltak olyan helyzetben a világ legnagyobb olajvállalatai, mint most. Elpárolgott a nyereségük és az egekbe szökött adósságuk.

Egyenlegük vészes helyzetet mutat. Nőnek a költségek, zsugorodik a profit. A régi dicsőség napjai elmúltak. Ma már csak árnyékuk korábbi önmaguknak. És arra kényszerülnek, hogy felfalják magukat azért, hogy a felszínre hozzák az értékesíthető kőolaj utolsó cseppjét.

A fősodratú elemzők nem akarják látni a valóságot. Úgy tesznek, mintha minden mehet a jövőben is úgy, ahogyan a múltban. Csakhogy nem hajlandóak megérteni a csökkenő „EROI”-t (Energy Returned On Invested – a befektetett pénznek megfelelő kitermelt energia) és hogy annak milyen hatása van a globális gazdaságra.

Hírdetés

Nézzünk egy példát, ajánlja az SRSrocco jelentés. A Chevron 1997-ben jelentős profitot termelt, amikor az olaj hordónkénti ára 19 dollár volt. Ugyanez a cég tavaly veszteséges volt, amikor a kőolaj hordónkénti ára ennek több mint kétszerese, 44 dollár volt. 1997-ben a Chevron 3,2 milliárd dolláros nettó nyereséget könyvelhetett el. 2016-ban 497 millió dollárt vesztett, noha 114 milliárd dollárt értékesített.

Az energia elemzők sajnos továbbra is félrevezetik a nyilvánosságot, amelyik egyáltalában nincs felkészülve arra, hogy mi fog következni.

Az adatokkal, táblázatokkal gazdagon fűszerezett, igen logikusan felépített, nyolc oldal terjedelmű cikknek nehéz ellentmondani,  hiszen olyan eleminek tűnő érveket hangoztat.

 

 

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »