Használhatatlan elemzések milliókért

Használhatatlan elemzések milliókért

Milliókat fizetnek tagdíjként az agrárkamarának, cserébe azonban csak használhatatlan piacelemzést kapnak – nyilatkozta a Hír TV-nek egy agrárközgazdász vállalkozó. A Jobbik is bírálja a fideszes vezetésű agrárkamara tevékenységét, amely szerintük érdekképviseleti szervnek is alkalmatlan. A fideszes Győrffy Balázs vezette intézmény évente több mint 4 milliárdot szed be tagdíjként az agrárvállalkozásoktól.

„Én arra számítok, hogy körülbelül két hónap alatt az egyeztetéseket le tudjuk folytatni valamennyi terméktanáccsal, az agrárgazdaság szereplőivel és természetesen a Nemzeti Agrárkamarával is, amely elsőrangú stratégiai partnere a tárcának” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A stratégia nem foglalkozik azzal, hogy ebben a szerepben bármiféle változás lenne.

– Tehát akkor nem lesz hozzányúlva a kamarai törvényhez a közeljövőben?

– Nem tervezünk ilyesmit. (Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter)

Pedig van, aki szerint szükség lenne rá. Az agrárkamarai tagdíj kétharmadát társas vállalkozások fizetik. A Hír TV-nek nyilatkozó agrárközgazdász cégei például 1,8 millió forintot utalnak. „Mi fizetjük azt, hogy hogyan lehet bennünket tönkrevágni, tehát erről szól a kamarai törvény. Egyébként a konkrét szolgáltatások… minden héten kiadnak egy piacelemzést, ami részletes, állattenyésztés… növénytermesztésre is vonatkozik meg árfigyelés. Csak az olyan profi cégek, mint például az enyém, az ebből nem profitál semmit, mert ők a piacelemzés alatt azt értik, hogy leírják, hogy mi volt múlt héten” – hívta fel a figyelmet Raskó György agrárközgazdász.

A Jobbik szakpolitikusa azt mondja, más európai országokban a kamara segít a területalapú támogatások igénylésénél vagy pályázatok benyújtásánál a gazdálkodóknak. Van, ahol érdekvédelmi szervként is működik a testület. „És a mindenkori kormánnyal vagy Brüsszellel szemben képes érvényesíteni a tagjainak az érdekeit, az egyébként jogos kritikákat. Hát nálunk ez teljesen elképzelhetetlen, mivel egy abszolút átpolitizált agrárkamaráról beszélünk, ha mást nem mondok, akkor az elnöke Győrffy Balázs, egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, és a Magosznál is magas tisztséget tölt be, és szinte minden megyei vezetőről ugyanez elmondható. Ilyen formában elképzelhetetlen, hogy mondjuk a kormánnyal szemben megfogalmazza az egyébként jogos kritikákat” – mondta Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

Az agrárkamaránál nemrég zárult le a tagdíjbevallási és -befizetési időszak. „Körülbelül 250 ezer bevallás vagy bevallással egyenértékű befizetés érkezett a tagjaink részéről, ami a 300 ezernél több tagunkat tekintve elsőre egy kicsit szokatlan lehet, de nem minden tagunk kötelezett bevallásra, csak azok, akik jövedelem alapján, árbevétel alapján tartoznak… kötelesek tagdíjat fizetni. A bevallásokból közel 4,2 milliárd forintnyi tagdíjra számítunk az idén, ennek több mint a 90 százaléka be is folyt” – mondta Darabos Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója.

A kamara a héten pályázatitanácsadó-képzést indított az EU-s pályázatokon induló gazdák segítésére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »