Hasít az irodai munka a pályakezdők körében

A fiatal pályakezdők fele az unalmas irodai állást keresi. Emellett népszerűek az értékesítéshez és a marketinghez kapcsolódó pozíciók is, a földművelés viszont már szóba sem jöhet.

Különös kép rajzolódik ki a Profession.hu a pályakezdők álláskeresési szokásait vizsgáló elemzéséből. Az egyik legnagyobb álláskereső portál több mint 60 ezer fiatalnál vizsgálta meg, hogy melyeket tartják a legnépszerűbb állásoknak. Az eredmények azt mutatják, hogy a pályakezdők több mint fele érdeklődik az adminisztratív és az irodai munkák iránt, de a marketing és az értékesítés is népszerű a körükben. Ám a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz és a joghoz kötődő szakmákra egyre kevesebben jelentkeznek.

Az álláskereső oldalon jelenleg 61 500 pályakezdő van jelen, közülük mintegy 35 ezren jelezték, hogy érdeklődnek az adminisztráció iránt, 22 ezren szívesen vállalnának munkát az értékesítés és a kereskedelem területén, 18 ezren pedig nyitottak a marketing-, a média- és a PR-álláshirdetésekre.

Tarol az adminisztratív munkakör

A vezető állásportálon regisztrált pályakezdők egyik legnagyobb csoportját a diplomások teszik ki, ennek ellenére mégis 16 ezren jelölték be a különösebb szaktudást nem igénylő irodai munkát, további 9-9 ezer pályakezdő diplomás pedig média, PR, értékesítés és kereskedelem területen próbál állást találni. Emellett népszerű még a HR-állás is, a pozíciókra mintegy 7 ezren jelentkeztek. A sokak által kedvelt szakmában, a vendéglátásban is sokan látnak fantáziát, ezen a területen hatezer pályakezdő próbál elhelyezkedni. Talán nem meglepő, de az egészségügyi pozíciók mélyrepülésben vannak, a diplomás pályakezdők körében egyáltalán nem népszerűek ezek az állások. Továbbá közülük senki sem szeretne kőművesnek állni, és egyre kevesebben választják a jogi tanácsadást is.

A középfokú végzettséggel rendelkező pályakezdők körében is hasonló kép rajzolódik ki, mint a diplomás álláskeresőknél. Mintegy 16 ezren jelentkeztek irodai munkára, tehát ugyanannyian, mint a diplomások köréből. Ám a középfokú végzettséggel rendelkezők körében az adminisztratív pozíciót megelőzi azoknak a száma, akik fizikai és szakmunkára jelentkeztek. A mezőgazdaság és az építőipar a diplomásokhoz hasonlóan itt sem örvend nagy népszerűségnek.

A szakmunkás pályakezdők leginkább az értékesítés és a kereskedelem felé kacsintgatnak, mintegy tízezren próbálnak ezeken a területeken munkát szerezni. Az talán nem is meglepő, hogy sokakat érdekel a szakmunka és a fizikai munka is. Ám mint ahogy a legtöbb pályakezdő esetén, a fiatalok itt sem kívánnak a mezőgazdasági ágazatban dolgozni, sőt a közigazgatási terület sem közkedvelt körükben.

A kereslet találkozik a kínálattal

És hogy alakul a kínálat a piacon? Az álláshirdetések többsége fizikai és szakmunkást keres, főképp a termelés és a gyártás területeken ajánl pozíciót. Ám a fent említett népszerű állások, mint az értékesítés, a kereskedelem és az adminisztráció is az elsők között található.

„Óriási a munkaerő iránti igény, és jellemzően a munkáltatók már a felsőfokú tanulmányaikat végző hallgatókat is szeretnék minél korábban elkötelezetté tenni. Ezért egyes cégek már külön tanszékeket is működtetnek bizonyos egyetemeken” – jegyezte meg Sámson Dorottya, a Profession álláspiaci szakértője. Mint mondta, a cél az, hogy a fiatalok olyan tudást kapjanak már a tanulmányaik alatt, amelynek köszönhetően a végzést követően rögtön munkába tudnak állni. Sámson hozzátette: ma már számos olyan gyakornoki program közül választhatnak a fiatalok, amelyek a szaktudás mellett könnyebbé teszik a pályaválasztást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »