Haruki: Inkább teher lenne a Nobel-díj

Haruki: Inkább teher lenne a Nobel-díj

Murakami Haruki japán bestsellerszerző, aki évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik favoritja, úgy véli, hogy számára inkább teher lenne, ha megkapná a nagy presztízsű elismerést.

„Őszintén örülök, ha az olvasók értékelik a könyveimet, de bármilyen jutalom csak teher számomra” – mondta a 67 éves író a Der Spiegel német hírmagazinnak. „Nem akarok szobrot kapni” – fűzte hozzá.

A világ legfontosabb irodalmi díjának idei nyertesét előreláthatólag október 13-án hozzák nyilvánosságra. A hagyományoknak megfelelően eredetileg október 6-ra volt várható az irodalmi kategória nyertesének kihirdetése, a díjat odaítélő Svéd Akadémia azonban egy héttel elhalasztotta a bejelentést.

A japán író neve ismét a legesélyesebbek listáján szerepel. Murakami ugyanakkor arról beszélt, hogy igyekszik nem foglalkozni a spekulációkkal. Az esélyesek között szerepelnek egyébként Nádas Péter és Krasznahorkai László magyar írók is.

„A Nobel-díj és én nagyon messze vagyunk egymástól. Ha a világon mindenki azt mondaná, hogy közel vagyok hozzá, akkor sem hinném el” – fogalmazott a szerző.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »