Harrach: sokan megmutatták a vasárnapi boltzár eltörlésével, hogy nem szolidárisak

Pár perc erejére visszatért a parlamentbe a tavasz egyik slágertémája, a vasárnapi zárva tartás. Harrach Péter , a KDNP frakcióvezetője beszélt arról napirend előtt, hogy “a profitéhség kapott egy lehetőséget a munkaadók részéről, és a szolidaritás hiánya a társadalom egy részétől”. Kósa Lajos , a Fidesz frakcióvezetője a vasárnapi orlandói lövöldözés kapcsán beszélt arról, hogy milyen terrorveszélyt hordoz a kontrollálatlan migráció – “különösen igaz ez akkor, ha valaki máshonnan érkezik, bár már itt születik”. Ezek után nagy szavazások kezdődnek, a képviselők alaposan belehúznak, mielőtt nyári szünetre mennek.

Ma elkészül a költségvetés: még a délelőtt, az ülés egyik első napirendi pontjaként megszavazzák a 2017-es büdzsét a képviselők. Nagy meglepetés ma már ebben nem várható, mindössze az utolsó gombot nyomják rá a múlt héten megszavazott módosítások utáni végleges szövegre. Az utolsó módosításokról itt írtunk bővebben – a jövő évi büdzsé igazi vesztesei az önkormányzatok lesznek. Az eredetileg benyújtott javaslathoz képest a legnagyobb változást az iskolák államosítása hozta, emiatt a jövő évi önkormányzati támogatásokat 27 milliárd forinttal csökkentették, és további 21 milliárdos extraadót vetettek ki a testületekre. 

A költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 esetében egyetlen fillérrel sem emelkedik az előirányzat az ideihez képest, míg 381 tétel esetében kisebb lesz az állami pénz az ideinél.

Az MNB nem mindenben hitt a kormánynak: csak az Országvédelmi Alap részleges eltörlése esetén tartható az egyébként is lazább 2,4 százalékos hiánycél – áll a jegybank elemzésében, amely szerint túltervezettek az áfa-, az szja- és a járulék-bevételek.

Betiltják az Ubert, jönnek az új menekültügyi szabályok is

Ez előtt azonban átírják még az idei költségvetést is. Több nemzetközi ügyről is szavaznak a képviselők, mielőtt elmennek Eb-t nézni: a menekültügyben üzennek egyet az Európai Bizottságnak, elfogadják, hogy Montenegrót felvegyék a NATO-ba, és még egy magyar-ghánai megállapodást is megszavaznak a diplomata útlevelekről. A menekültügyről még egy szavazást tartanak: azért módosítanak törvényeket, hogy könnyebben lehessen a határon lefolytatni a menekültügyi eljárást. Oktatási törvényeket is átírnak, ahogy a külképviseletek szabályait is átalakítják.

Eljöhet Schiffer András nagy napja: az LMP most távozó társelnöke még korábban beadott egy javaslatot arról, hogy miként reagáljon a parlament és a kormány az EU és más országok megállapodásaira, főként az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményre. Ezt a kormánytöbbség nem csupán napirendre engedte, hanem úgy tűnik, ma délelőtt még meg is szavazzák azt. De szóba kerülnek a szavazások közt a szerzői jogok, a Ptk. módosítása, a kárrendezési, a hulladékkezelési törvény is. Szavaznak a borgazdálkodás szabályairól, az energiaügyekről, a kulturális örökségvédelemről és területrendezési szabályokról, a településkép védelméről. Döntenek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ügyeiről, módosítják az MFB-törvényt és energetikai törvényeket. Ezután jöhet az a javaslat, amely az Uber betiltását teheti lehetővé.

Rokonairól kérdezik Matolcsyt

A délután már a kormány és az MNB kérdezéséről fog szólni. Ma van a nap, amikor Matolcsy György jegybankelnök is kénytelen lesz bemenni válaszolni a hozzá beadott kérdésekre. Az MSZP-s Bárándy Gergely például a rokonairól fogja kérdezni Matolcsyt, a szintén szocialista Tóth Bertalan pedig arról, hogy “mi tartott eddig”. A parlamentbe várják Polt Pétert is, a legfőbb ügyészt a jobbikos Szilágyi György kérdezné arról, hogy “az ügyészség asszisztál a korrupciós bűncselekmények eltitkolásához?”

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »