Harrach: hiába kérnek segítséget a keresztények?

Harrach: hiába kérnek segítséget a keresztények?

A közel-keleti térségben élő keresztények többször is felhívást intéztek a világ felé, hogy segítsenek rajtuk, de ez mintha “nem törné át az európai falakat”.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint kevés szó esik a keresztényüldözésekről, és a szolidaritás megnyilvánulásai sem láthatók.

Tapasztalható, hogy az iszlám kultúrkörhöz tartozók egymás iránti szolidaritása hogyan nyilvánul meg – jelentette ki Harrach Péter a Kossuth Rádióban, hozzátéve, természetesen nem arra gondol, hogy a keresztényeknek is durva, kemény eszközökkel kellene fellépniük, de az Európai Uniónak nagyon sok eszköze van, hogy segítsen, csak ki kellene ezeket használni.

A katonai segítség az egyik, bár nem erre kell helyezni a hangsúlyt – vélekedett. A gazdasági és humanitárius segítségre az Unióban megvannak a források. Bizonyos humanitárius akciók ugyan vannak, de azokat nem Brüsszel finanszírozza, hanem közadakozásból történnek, mondta el a kereszténydemokrata politikus.

Harrach Péter beszélt arról is, hogy a Közel-Kelet néhány országában és az Egyiptomban immár kétezer éve élő keresztény közösségek olyan veszélybe kerültek, hogy már a létezésük is bizonytalanná vált. Szíriában például van olyan közösség, amelyben 1,5 millióról 200 ezerre csökkent a lélekszám. Hiába kérnek segítséget, mert amikor valaki Nyugat-Európában felveti ezt a kérdést, akkor durván néznek rá és válaszolnak, és legjobb esetben is csak annyit mondanak, hogy “nem teszünk különbséget vallások között” – fogalmazott.

A felelősség koncentrikus körökben merül fel: elsősorban a saját családunkért vagyunk felelősek, aztán azért a közösségért, amelyben élünk, a legszélső körben pedig ott van minden ember, magyarázta a KDNP-s politikus.

Egy gyökereit megtagadó Európa nem tud védelmet adni az üldözött keresztényeknek

Kulturális értelemben Európában mindenki keresztény, hiszen annak gyökereiből táplálkozik még akkor is, ha nem vallja magát kereszténynek. Ezt nem akarják megérteni azok, akik ma liberálisnak nevezik magukat, fejtette ki véleményét Harrach Péter, hozzátéve, hogy ennek a liberalizmusnak semmi köze a klasszikus liberalizmushoz.

Ez egy identitását vesztett, sajátos, normák által nem szabályozott életforma megideologizálása, s ilyen értelemben egy gyökereit megtagadó Európa nem tud védelmet adni a kontinensen kívül élő, segítségre szoruló keresztény közösségeknek.

Európa kereszténységére az elkereszténytelenedett, sőt a kereszténységgel szembefordult európaiak hasonlóan nagy veszélyt jelentenek, mint az iszlám tömegek, fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Át kell szakítani az ideológiai gátakat 

Harrach Péter úgy véli, a keresztények megsegítését fel kell vetni és erőltetni kell azoknál az embereknél, akik ideológiai okokból közömbösek. Át kell szakítani az ideológiai gátakat és ellenállásokat, mert bármennyire is divatos és politikailag korrektnek nevezett az a magatartás és gondolkodásmód, amelyben nincs helye a kereszténységnek, ez tűrhetetlen állapot.

Minden követ meg kell mozdítani, hogy az ideológiát félretegyük erről a területről, mondta Harrach Péter.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »