Háromszéki versenyhelyzet

Háromszéki versenyhelyzet

VÁLASZTÁS – Kovászna megyében kiélezett magyar–magyar versenyre lehet számítani Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton, ahol mindhárom erdélyi magyar politikai alakulat képviselője megpályázza a polgármesteri tisztséget.

10329039_289464457844736_7925957382793877939_n_bAntal Árpád

Sepsiszentgyörgyön viszont – ahol sokáig kérdéses volt, hogy a jelenlegi elöljáró, Antal Árpád vállalja-e a megmérettetést – nehéz dolguk lesz a kihívóknak a június 5-ei helyhatósági választásokon. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által hatósági felügyelet alá helyezett és a polgármesteri teendők gyakorlásától április közepéig eltiltott sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es polgármester népszerűsége töretlen, és indul a harmadik mandátumáért.

Antal Árpád korábban úgy fogalmazott, számára a polgármesteri munka egyenértékű a Székelyföld modernizációjával, hiszen „elsősorban az önkormányzatokban tudjuk megmutatni igazán azt, hogy mit tudunk elérni, ha engednek bennünket dolgozni a szülőföldünkért”. Antal visszafogottan kampányol, különböző projektek átadásán jelenik meg, például az ökologizált szeméttelepen, a felújított szennyvíztisztítónál. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos alelnöke ugyanakkor az RMDSZ jolly jokerének nevezte, utalva arra, hogy több más településen, például Székelyudvarhelyen Arros Orsolya oldalán is feltűnt a kampányban.

Első számú kihívója a Magyar Polgári Pártból (MPP) kitessékelt, az alakulat korábbi városi elnöke, Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármesterjelöltje lesz. Külön érdekesség, hogy a néppártból eltávolított Bedő Zoltán viszont az MPP tanácsosjelölt-listájának a vezetője. Az MPP egyébként az RMDSZ-szel való együttműködés jegyében Antal ellenében nem indított jelöltet, mert mint mondták, elégedettek a jelenlegi polgármester munkájával. Bálint József ugyanakkor erőteljesen kampányol, mindenki számára élhető várost ígér, s különböző városi kampányakciókon hívja fel a figyelmet a megoldásra váró problémákra. Bálint az előző mandátumban MPP-s alpolgármester volt, akkor az RMDSZ egy időre elérte a felfüggesztését.

A román pártok is önálló jelölttel indulnak, kivéve a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) jelöltjét, akit kizártak a versenyből, mert nem volt elég támogató aláírása. A Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Rodica Pârvan nyugalmazott tanár indul, aki tanácsosként magyarellenes kirohanásaival vált ismertté, ám a kampányban meglepően csendes, akárcsak Victor Raica nyugdíjas rendőr, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) jelöltje.

Mădălin Guruianu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről aktívan kampányol, folyamatosan szorgalmazza a jelöltek közötti nyilvános vitát. Guruianu számára egyértelmű, hogy nincs esélye a többségben magyarok lakta városban a polgármesteri tisztség megszerzésére, de azzal akar történelmet írni, hogy megválasztják alpolgármesternek. Guruianu különben általában mértékletes, több magyar–román közeledést célzó projektet kezdeményezett.

Ismét győzhet Bokor Tibor Kézdivásárhelyen?

Kézdivásárhelyen szintén a jelenlegi polgármester, Bokor Tibor újrázna az RMDSZ színeiben, ellenében pedig még négyen szállnak versenybe: Szigethy Kálmán az MPP, Johann Taierling az Erdélyi Magyar Néppárt részéről és Rákosi János, aki függetlenként indul, bár korábban a polgári párt színeiben politizált. Az udvarterek városában megvalósult a román összefogás: Constantin Pătru a román pártkoalíció részéről méretkezik meg.

A jelenlegi polgármester szintén azt a taktikát választotta, hogy a megvalósításokkal kampányol, az ellenzék pedig többnyire egymás ellen harcol, például az MPP felszólította a néppárt jelöltjét, hogy lépjen vissza, ne gyengítse a jobboldalt. Taierling pedig beperelte választási csalásért Rákosi János független jelöltet, és a választási irodát, de keresetét a bíróság elutasította. Taierling kampányában a munkahelyteremtés segíti az itthon maradást.

Kovászna és Barót kiszámíthatatlan

Kovászna városában három magyar jelölt verseng a szavazatokért, a magyar–magyar verseny azonban akár egy román jelölt győzelmét is jelenthetné, ám a román pártok sem tudtak megegyezni, így a voksok is várhatóan megoszlanak. A jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Thiesz János úgy döntött, hogy visszavonul a közélettől, így a szövetség színeiben Gyerő József tanácsos méretkezik meg, aki a turizmus fellendítését, wellnessközpont építését ígéri.

Az EMNP polgármesterjelöltje Deák Kinga Erika, az MPP pedig Fülöp Csabát indítja. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármesterjelöltje Gheorghe Tăbălai, aki annak idején a trikolórhajpántos diáklány, Sabina jogi képviselője volt, Ioan Bocan tanácsost pedig a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokraták és Liberálisok Szövetsége (ALDE) által alakított választási szövetség indítja.

Baróton is újrázna a jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Lázár-Kiss Barna András, de az erdővidéki városban is kiélezett magyar–magyar harcra lehet számítani, mert még három független jelölt jelentkezett be a megmérettetésre: köztük Nagy István, a város korábbi MPP-s polgármestere, Zsombori Csaba és a bodosi Dávid Benedek Mihály. Baróton a román pártok még csak listát sem indítanak. A kisebb magyar pártok általában azt a célkitűzést fogalmazták meg, hogy egyharmados jelenlétet érjenek el a tanácsokban, az RMDSZ-nek jelenleg mindenütt többsége van, s ha megőrzi a többségét, valószínű Tamás Sándort visszaválasztják a megyei tanács élére.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »