Háromszéken áthaladó autópálya? – Tervben nincs hiány

Háromszéken áthaladó autópálya? – Tervben nincs hiány

Ismét aktuálissá vált a Székelyföldet is érintő autópályák és gyorsforgalmi utak témája. Felix Stroe közlekedési miniszter nemrég egy, a BERD által finanszírozandó „fejlesztési csomagról” beszélt, amelynek mindhárom összetevője kedvező lenne Székelyföldre nézve – ha valaha elkészülne.

Az elképzelés szerint Brassót Kézdivásárhelyen keresztül Jászvásárral kötné össze egy autópálya, továbbá Brassóból autópálya indulna Nagyszeben és gyorsforgalmi út Marosvásárhely irányába. A miniszter azt mondta, egyeztetett az illetékes uniós biztosokkal, és amint ezek jóváhagyják a vonatkozó memorandumot, azonnal lehetőség nyílik, hogy egy fejlesztési csomagot állítsanak össze, amelyet teljes egészében az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (BERD) finanszírozna. Felix Stroe hozátette: ebben a csomagban kap helyet a Brassó–Iaşi– Ungheni autópálya, amelynek költsége mintegy 3,08 milliárd euróra rúg, a Brassó–Marosvásárhely gyorsforgalmi út (100,2 millió euró) és a Brassó–Fogaras–Nagyszeben autópályaszakasz (816,44 millió euró).

Kovács Ödön megyemenedzser kissé gyanakodva fogadta a hírt, szemlátomást nem volt egészen biztos abban, hogy nem valami szilveszteri tréfa áll-e érdeklődésünk hátterében.
– A világon senki ez ügyben meg nem keresett bennünket, de ez legyen a legnagyobb probléma – mondta a menedzser. – Túl azon, hogy kevésbé törnénk össze az autóinkat, elképzelhetetlen fejlődést hozna a turizmus terén Háromszéknek egy ilyen autópálya. Gondoljon bele: ha a határtól sztrádán jöhetne ide az amúgy igencsak fizetőképes orosz turista, meggyőződésem, hogy egyetlen hely sem maradna télidőben szabadon a háromszéki panziókban. Van ezeknek pénzük, de nem szórják. Most is rengetegen járnak sízni Brassó-Pojánára, de ha sztrádán jöhetnének, többszörösére nőne a számuk. Semmi okuk nem volna, hogy több száz eurót fizessenek egy éjszakára Pojánán, sokkal gazdaságosabb lenne megszállni valamelyik olcsó, de jó székelyföldi panzióban, ahol ugyanúgy vagy még jobban ehetnének, ihatnának, és onnan naponta feljárnának sízni.

Kovács Ödön mindazonáltal nem bízik abban, hogy belátható időn belül elkészül egy ilyen autópálya. Azt mondja: ezt már annyiszor megígérték, hogy „akkor hiszem, ha látom”.
A Brassó–Nagyszeben autópálya szintén „jól fogna”, hiszen viszonylag normális idő alatt elérhető lenne az ország nyugati határa. A Marosvásárhelyig tartó gyorsforgalmi út felgyorsítaná a belső-erdélyi közlekedést, ha már észak-erdélyi autópálya – legalábbis egyelőre – nem lesz. A kormány ugyanakkor „melegen tartaná” a Jászvásárt Marosvásárhellyel összekötő sztráda tervét is, amely szintén érintené Székelyföld északi részét, ám azt más alapból finanszírozná.

Ennyi terv láttán kivételesen egyetérthetünk Mihai Tudose kormányfővel, aki a kabinet ülésén gratulált a miniszternek az elképzeléshez, de arra ösztönözte, hogy fogjon hozzá a megvalósításukhoz, mert „terv, Istennek hála, volt eddig is, bőven”.

Erdély András / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »