Háromszázmillió jut a nyelvművelőknek

Háromszázmillió jut a nyelvművelőknek

Évente százmillióval támogatja a kormány az Anyanyelvápolók Szövetségét. Azt nem tudni egyelőre, mi lesz a Magyar Nyelvstratégiai Intézettel.

Idén és jövőre egyszeri 100-100 milliót, 2018-tól pedig bázisba épülő jelleggel 100 millió forintot kap az Anyanyelvápolók Szövetsége – derült ki a Magyar Közlönyben augusztus 1-jén megjelent kormányhatározatból, amiről pénteken számolt be a Nyelv és Tudomány. A kormány a határozat szerint egyetért azzal: a „szépkiejtési, nyelvművelő, retorikai és helyesírási nevelési-oktatási programok” szervezése miatt kijár a támogatás a Balázs Géza egyetemi tanárhoz kötődő szervezetnek.

A korábban létrehozott Magyar Nyelvstratégiai Intézet irányításában végül nem vett részt Balázs a Nyest.hu megjegyzése szerint, a mostani százmilliókkal pedig meglehet, ezt a korábbi intézetet próbálják háttérbe szorítani. A Nyelvstratégiai Intézet igazgatója Bencze Lóránt, akiről a Balázs által szervezett Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) írt augusztus végén is kritikusan. „Bencze Lóránt (Manysi-igazgató) szereti hangoztatni, hogy nyugdíjból jött vissza, és anyagilag rosszul járt. Azt is hangoztatja, hogy nem szereti a nyelvművelést. Vezetésével a Manysi egy évszázados álmot tett tönkre (lásd: ámok), hiteltelenítette a tudományosan megalapozott, kidolgozott és jó szándékú törekvéseket” – ezzel a kemény hangvételű felütéssel találkozhatunk a Manyszi munkatársai által jegyzett cikkben.

Az Anyanyelvápolók Szövetségének Balázs Géza az alelnöke, Grétsy László a tiszteletbeli elnöke, Juhász Judit pedig az elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »