Hárommillió migránssal fenyeget Erdogan

Hárommillió migránssal fenyeget Erdogan

A migránsáradat újraindításával zsarolja Európát a török elnök. Recep Tayyip Erdogan szerint erre akkor kerül sor, ha nem kapják meg a vízummentességet. A német külügyminiszter ugyanakkor azt mondta, ehhez még több feltételt teljesíteniük kellene.

Nem kímélték Törökországban a hadsereg tagjait július 15-ei puccskísérlet óta: több mint hatvanezer katonát vettek őrizetbe, bocsátottak el vagy helyeztek vizsgálat alá. Az elnök keddi tévébeszédében azt mondta: az ország hírszerzése és hadserege is átszervezést igényel, mert a tisztogatás ellenére is az Amerikában élő hitszónok, Fetullah Gülen irányítása állnak.

„Át kell alakítani a török fegyveres erőket. Erre azért van szükségünk, mert ha megbukunk, akkor a gülenisták és mások megtámadják a fegyveres erőinket, aztán megszerzik a harci repülőinket és a tankjainkat, amelyeket az adófizetők pénzéből vásároltunk, és a nemzet ellen fordítják őket” – hangoztatta Recep Tayyip Erdogan.

Az államfő ismét arról beszélt, hogy országa felrúgja az unióval kötött megállapodást, amennyiben Brüsszel nem teljesíti ígéretét, vagyis hogy vízummentességet ad a menekültek visszatartásáért cserébe. „Hárommillió szír és iraki menekült befogadásával megmentettük Európát. Európa nem tartotta be, amit ígért. Még mindig hátrál. Hárommilliárd eurót ígértek ez év végéig, de ez a pénz, amelyet a szír és iraki menekültek ellátására szántunk, még mindig nem jött meg” – jegyezte meg.

A vízummentesség bevezetését korábban a török külügyminiszter is számon kérte az európai vezetőkön. A német diplomácia vezetője erre reagálva azt mondta: a törökök sem hajtják végre ígért vállalásaikat. „Ha Törökország komolyan szeretne vízummentességet, akkor teljesítenie kell a leírt feltételeket. Jelenleg öt olyan feltétel is van, amelyet nem teljesít” – jelentette ki Frank-Walter Steinmeier.

Ankarának egyebek közt a terrorellenes törvényt kellene módosítania, amit viszont a kurd felkelőkre hivatkozva többször is visszautasítottak. Az uniós vezetők a sikertelen puccs utáni tisztogatásokat is élesen kritizálták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »