Háromezres kortyok a villamoson: válaszolt a DKV

Szerintük egy korty folyadékból is lehet tragédia, a felelősség pedig őket terheli. Budapesten is ilyen szabályozás van érvényben.

Amint arról csütörtökön beszámoltunk, háromezer forintos büntetést kapott egy újságíró egy debreceni villamoson, mert belekortyolt a vizébe. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. utazási szabályzata szerint ugyanis tilos enni és inni (és még sok egyéb dolgot csinálni) a járatokon, ennek ellenére felháborodottan tiltakozott az eljárás ellen a sportújságíró.

Az eset kapcsán a DKV közleményt adott ki, amelyet a Hajdú Online is átvett. Ebben az szerepel, hogy évtizedek óta érvényben van a szabály. „Ennek oka az, hogy a közlekedés veszélyes üzem, ebből adódóan a DKV Zrt.-é minden felelősség!” – írták, hozzátéve, hogy

„egy korty folyadékból tragédia lehet”,

hiszen azt félrenyelheti az utas egy hirtelen fékezés esetén. „Mindezen túl az étel és ital beszennyezi a jármű padlóját, a kárpitját, valamint az utasok ruházatát is” – közölték, kiemelve, hogy a natúr ízesítetlen víz ugyan nem hagy nyomot, de ugyanúgy balesetveszélyes.

Budapesten drágább

A sportújságíró felháborodása azért is érthetetlen, mert nemcsak Debrecenben, hanem Budapesten is ilyen szabályozás van érvényben. Itt nyolcezer forintot érnek a falatok, de a BKK az MNO-val március elején közölte, hogyan kell eljárnia ilyen esetben az ellenőrnek:

megkérik az utast, hagyja abba az evést vagy ivást és tegye el az élelmiszert, ha a delikvens erre nem hajlandó, felszólítják, hogy hagyja el a járművet és az étkezést a járművön kívül fejezze be, amennyiben ezt sem teljesíti az utas, abban az esetben pótdíjazáshoz folyamodnak.

A budapesti helyzetről további részleteket itt talál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »