Háromezer éves asszír templomot robbantott fel az Iszlám Állam

Az ENSZ szerdán megerősítette, hogy a romvárosról készült műholdas felvételeken kiterjedt pusztítás látható Nabú, a babiloni bölcsesség istenének templomának főbejáratánál.

Kalhu az időszámítás előtti XIII. században virágzó asszír város volt, melyet később az arabok Nimrudra kereszteltek át. Romjai 30 kilométerre délre fekszenek a mai Moszultól, amely 2014 júniusa óta az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

A videofelvételből nem derült ki, mikor készült, és az eredetisége sem erősíthető meg független forrásból.

A videón emellett az is látható, hogy a dzsihadisták buldózerrel pusztítják el az úgynevezett Nergal-kaput, amely az ókori Ninive történelmi városfalának része volt a mai Moszulban.

A pusztítás a bálványimádást hivatott megakadályozni. A szélsőségesek minden olyan ábrázolást bálványimádásnak tekintenek, amely az iszlám előtti időkből származik, és az általuk képviselt radikális szunnita iszlámon kívül minden vallást eretnekségnek tekintenek.

Amellett, hogy Észak-Irakban római és asszír kori műemlékeket pusztítottak el, a szomszédos Szíria Palmüra nevű romvárosában is ősi templomokat és épületeket robbantottak fel a szélsőségesek. Ugyanakkor feltételezik, hogy a terrorszervezet műkincsek eladásából is finanszírozza tevékenységét.

Régészek szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben felbecsülhetetlen értékű műemlékeket pusztított el. Sokszor az UNESCO Világörökség részét képező történelmi helyszíneken.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Hindu papot gyilkolt meg az Iszlám ÁllamÚjabb pokolgépes merényletet hajtott végre az Iszlám ÁllamCsaknem 3500 orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-KeletenRovatok: KülföldTelepülés: VilágCímkék: külföld, műkincsrombolás, templom, Iszlám Állam, dzsihádista terrorszervezetForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »