Háromból két tartományban elbukott Merkel pártja

Háromból két tartományban elbukott Merkel pártja

A várakozásoknak megfelelően gyengült az Angela Merkel vezette CDU támogatottsága a német tartományi választásokon. Az előzetes hivatalos végeredmény szerint 3 tartományból, csak Szász-Anhaltban tudott nyerni a Kereszténydemokrata Unió. Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokraták, Baden-Württembergben pedig a Zöldek győztek. A merkeli menekültpolitikát ellenző „Alternatíva Németországnak” mindhárom tartományban megerősödött. Szász-Anhaltban 20 százalék fölötti eredményt ért el a bevándorlásellenes párt.

A bevándorlásellenes párt 20 százalék fölötti eredményt ért el a tartományi választáson, így a második legnagyobb politikai erővé vált Merkelék után. A kereszténydemokrata–szociáldemokrata koalíció épp hogy meg tudta őrizni a többségét a tartományi parlamentben. „Angela Merkel katasztrofális politikája felnyitotta az emberek szemét, ez az egyedüli oka annak, hogy mindhárom tartományi parlamentbe bejutottunk kétszámjegyű eredménnyel” – mondta Frauke Petry, az Alternatíva Németországnak elnöke.

A Hír TV  Reggeli műsorának nyilatkozó politológus szerint a bevándorlásellenes és a bevándorlást támogató pártok is megerősödtek. „Angela Merkel politikájára vonatkozóan mindenképp negatív ez a választás, mert azt mutatja, hogy mind jobbról, mind balról nagyon komoly ellenzéke van” – nyilatkozta Zárug Péter Farkas.

A választási eredményekre reagálva a szociáldemokrata alkancellár közölte, hogy nem változtatnak az eddigi menekültpolitikán, amit továbbra is a szolidaritásra és az emberiességre alapoznak majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »