Három városban közel tízezer lej gyűlt össze

Három városban közel tízezer lej gyűlt össze

A szolidaritás csillagai ragyogtak fel pénteken a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedi parkban, Székelykeresztúr központjában és Csíkszereda főterén. Az akcióval a Gyulafehérvári Caritas a hátrányos helyzetű családok megsegítésére hívta fel a figyelmet.

1millio csillag (BA)-17_bSzolidaritás és összefogás. Majdnem négyezer lej gyűlt össze a székelyudvarhelyi akción

„Legyen áldott benned a fény, hogy másoknak is fénye lehess” – hangzott el az Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű megmozdulás nyolcadik kiadásán a székelyudvarhelyi Bethlen-negyedi parkban. Péntek este számos székelyudvarhelyi „osztotta meg fényét”, hogy támaszt nyújtsanak a segítségre szorulóknak.

Az akció ötlete Franciaországból származik, Székelyföldön immár nyolc éve több településen is megszervezik, a helyszínen elhelyezett perselyekben összegyűlt pénzből rászoruló családoknak és egyedül élő idős személyeknek készítettek élelmiszercsomagokat. A Gyulafehérvári Caritas munkatársa, Leskó Barbara szerint az adományoktól függ az is, hány családnak tudnak segíteni. Tavaly 63 családot támogattak. Akkor 3150 lej gyűlt, és mintegy ötven lej értékű csomagokat állítottak össze, többnyire élelmiszereket, de mivel karácsony előtt kapják meg ezeket, ezért jelképes ajándékot, szaloncukrot is kapnak.

A megmozdulásnak Székelyudvarhelyen idén 598 részvevője volt, 3984 lej gyűjt össze. Székelykeresztúron 1265 lejt adományoztak összesen, 180-an kapcsolódtak be az akcióba.

egymillio csillag vn 008_bCsíkszereda főterén zeneszó és meleg tea várta az adományozókat

Szép számban gyűltek össze a csíkszeredaiak is péntek este a Szabadság téren, hogy adományaikkal és egy-egy gyertya meggyújtásával fejezzék ki, törődnek a szegény emberek sorsával. A hideg idő ellenére este hat és nyolc óra között 676-an látogattak el a rendezvényre és gyújtottak gyertyát, zeneszó és meleg tea kíséretében segítve a rászorulóknak. Csíkszeredában 4495 lej gyűlt össze. Egy évvel korábban a hargitai megyeszékhelyen 550 részvevő 3320 lejt adományozott.

Pénteken meggyújtották a szolidaritás gyertyáit Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Berecken, Marosvásárhelyen, Marosszentgyörgyön, Szovátán, Erdőszentgyörgyön, Csíkkarcfalván, Gyergyóremetén, Gyergyóditróban, Gyergyóalfaluban, Maroshévízen és Petrozsényben is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »