Három kereső, ami nem követ, mint a Google

Azoknak javasolt, akik el akarják kerülni, hogy érdeklődésük a keresőóriás adatbázisába kerüljön.

Bár a Google emlékezetét utólag lehet rongálni, számos megoldás van arra, hogy eleve ne kerüljenek a szervereire a kereséseink. Vagy legalább az a konkrét keresés, amit éppen nem akarnánk senkivel megosztani.

Ugyan messze nem a Google az egyetlen, amelyik szorgalmasan jegyzetel, hogy miket írunk az ablakába.

DuckDuckGo

Nem gyűjt adatokat, s nem továbbít semmit senkinek – ennyi dióhéjban a DuckDuckGo adatvédelmi szabályzata. Amúgy a csokornyakkendős kacsa felülete éppen olyan jól testreszabható, mint a megszokott Google keresőé.

DuckDuckGo

A DuckDuckGo beszél magyarul, s beállításainkat számítástechnikai felhőbe menti. Lehet a böngésző alapbeállítású keresője.

Az Apple integrálta a Safari böngészőbe, a Mozilla pedig hozzáadta a Firefoxhoz. Forrásai között megtalálhatóak más keresők, köztük a Yandex, a Yahoo!, a Bing és a Yummly információi is.

Ixquick

Az Ixquick még a kacsánál is jobban védi a magánszférát. Nem rögzíti a felhasználó IP címét, nem adja át a böngésző információit, illetve a keresési előzményeket: így a hirdetők nem tudnak úgymond személyre szabott reklámokat megjeleníteni.

ixquick

A Torhoz hasonlóan a felhasználó kéréseit proxy szervereken szűri meg. Az adatvédelmi beállítások lassítják a keresést – ez az ára a láthatatlanságnak.

Magyarul ugyan nem tud, de már szerény nyelvismerettel is könnyen használható.

Yippy

Érdekes megoldás a 2009-ben alapított Yippy-é, amely oktatási célú projektből nőtte ki magát általános keresővé. Leginkább kisgyermekes szülőknek szokták ajánlani, mert az egészen ártatlan keresések fennakadnak a szűrőjén.

yippy

Gyors teszteléssel kiderül, hogy bár nem ad tökéletes védelmet, pornográf tartalmakra sokkal inkább gyermekbarát találatokat ad, mint a Google keresője.

A kereső használ sütiket, de nem gyűjt személyazonosításra alkalmas adatokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »