Három éve történt a Kopt Főszékesegyház ostroma (videofelvétel)

Több száz iszlamista támadta meg 2013 április 7-én a Szent Márk Székesegyházat Kairóban. Céljuk egy vallási konfliktus kiprovokálása volt.

A Mubarak rendszer megdöntése után az Egyiptomban egyre nagyobb teret nyertek s az iszalmista szélsőséges irányzatok. A szalafita Msuzlim Testvériség hívei keresztény közösségekre támadtak és nem egyszer templomokat gyújtottak fel.

Három évvel ezelőtt ezen a napon több ezren gyászolták azt a hat kopt keresztény fiatalt, akiket megöltek előző nap Észak-Kairóban miközben a templomukat védték a muzulmánok ostromától.

A meggyilkolt hat kopt keresztény

A mise után több százan közeledtek a kopt székesegyház felé és köveket dobáltak és könnygázt lőttek a székesegyház falain belül lévő keresztényekre. A zavargások hat órán át tartottak. A videofelvételen megfigyelhető, hogy a rendőrök szemük láttára, nem egy esetben asszisztálása mellett történtek a támadások. Az egyiptomi titkosszolgálat tagjai is jelen voltak, akik utasították az iszalmistákat, miként és merre támadják a kopt székesegyházat.

December 15-én az egyiptomi bíróság mindössze 1 embert ítélt el a gyilkosságokért és azt is csak 1 évre, ennyit ér a keresztények élete Egyiptomban.

Azóta az egyiptomi hadsereg eltávolította Mohame Murszi iszalmista elnököt a hatalomból. Az új egyiptomi elnök Abd Al-Fattah Al-Sisi betiltotta a testvériséget.

(Megjegyzés: A kép jobb oldalán is jól látható két egyiptomi rendőrtiszt konzultál az iszlamista támadókkal.)

Orientalista.hu – Zenobia  (Forrás Pro Christie, The Free Copts facebook oldal)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »