Három defekt, de csak két pótkerék a svájci hegyek közt

Három defekt, de csak két pótkerék a svájci hegyek közt

Hiába egyenlített kétszer is Szalai Ádám, nevetséges gólokat kapva ástuk be magát a magyar válogatott. Folytatás Lettország ellen, hétfőn.

Percről percre

Természetesen reménykedtünk, de nem lehettünk túlzottan optimisták a magyar labdarúgó-válogatott Svájc elleni világbajnoki selejtezője előtt.

Az első fordulóban péntek esti vendégeink 2-0-ra kalapálták el az Európa-bajnok Portugáliát, míg mi 0-0-ra fagytunk le a csoport papíron második leggyengébbje ellen Feröeren.A helvétek három kupacsapattal még mindig állnak az európai kupaküzdelmekben, mi eggyel sem, de már két hónapja.Ellenfelünk kezdőjében mindenki német-, olasz- vagy angolföldön rúgja a labdát, nálunk két NB I-es labdarúgó is helyet kapott.A Tippmix: 3,40 (hazai), 3,00 (döntetlen), 2,10 (vendég).A FIFA ranglistáján Svájc a 16., mi a 20. helyre soroltattunk.

Már a második percben kétszer eljutottak a kapunkig Shaqiriék, a harmadik percre átnyúló vendég szabadrúgás után pedig csak nagy nehezen tudtunk felszabadítani. Cserélt szélsőkkel kezdtünk egyébként, a kapitányi karszalagot viselő Dzsudzsák Balázs ballábasként a jobb, Stieber Zoltán jobbosként a bal szélről indult, indult volna előre.

Az 5. percben aztán Stieber meg is lódult, a túloldalon teljesen üresen érkező Dzsudzsákhoz azonban nem tudott átívelni a rosszabbik lábával, amíg Szalai odabent lefoglalta a védőket. A 8. minutumban Gera és Kleinheisler rakott össze egy ígéretes támadásocskát, utóbbinak azonban a levétel pillanatában lecsúszott a labda a lábáról, így odalett a lövőhelyzete. A ficánkoló Gerát egyébként folyamatosan faragták, az ismerkedő periódus végén egy szabadrúgás után Dzsudzsák majdnem meg is rúgatta a vezetőgólt Szalai Ádámmal. Meglepő módon különösen a Fabian Schär vezérelte svájci védelem mutatott néha hajmeresztő dolgokat.

Szűk negyed óra után alakult ki megint veszélyes helyzet Gulácsi Péter területe előtt, de nyertük az összes fejpárbajt, amit nyerni kellett, összességében pedig mégiscsak stabil csapat benyomását keltettük, amit a közönség szűnni nem akaró szurkolással hálált meg – a svájci szektor is rendesen megtelt, de onnan túl nagy buzdítás nem keletkezett.

A 18. percben Dzsudzsák Balázs suvasztott a rövid oldalra Szalainak egy szögletet, a svájci mentést követően azonban Szalai majdnem kikaparta a gesztenyét, nem sokkal csúsztatott mellé. A visszasprintelő Dzsudzsák 19 másodperccel később már jobbhátvédként mentett. Egy svájci sérülést Bernd Storck arra használt ki, hogy Szalait, Kleinheislert és főleg Nagy Ádámot új taktikai meglátásokkal gazdagította, így kanyarodtunk rá az első játékrész második felére. A szövetségi kapitány tanácsai ülhettek is, bátran, testcselekkel teletűzdelve, szellemesen támadgattunk, Stieber, Szalai és Dzsudzsák is ügyesen alakított ki helyzetet, az eredményjelzőn a lényeg viszont továbbra is a két krumpli volt, amiért szokás szerint egy pont jár ebben a sportágban.

Figyelni újból a 26. percben kellett, de Seferovic nem akart kapura törni, inkább kigurította a labdát Rodrogueznek, onnan pedig már semmi komoly nem alakult ki. Hanem az ezt követő szögletből! Előbb Gulácsi, majd a gólvonalon álló Stieber mentette meg góltól a csapatot. A játékrész utolsó szűk negygedórájára durván leült a mérkőzés, a tempó jelentősen visszaesett, volt kezezés, szimulálás, reklamálás, csak éppen az nem, amiért a 22 ezer, elhalkuló drukker kilátogatott. Na jó, Fiola Attila még bemutatott egy olyan mentést, ami erősebb csapatra érdemesítené, mint a Videoton, és Shaqiri is majdnem fejeltetett egy gólt Dzemailival. Nézők százai indultak már sörért a 45. percben.

A szünet utáni visszaérkezést lazára vették a csapatok, majdnem 3 perccel később kezdődött a játékrész – még a fiával a VIP-ből késve kikecmergő Mesterházy Attilát is majdnem megvárták. Az első öt percet egy meddő magyar ostrom zárta le, előbb Szalai fordulhatott volna bee a labdával a kapu elé, ha kicsit robbanékonyabb, majd Dzsudzsákot zavarták ki a tizenhatos vonala elől, végül Stieber bátor, de nem elég pontos kísérletét húzta le Sommer kapus.

Ezt követően jött a hidegzuhany. Lang Ádám rúgott akkora luftot, hogy azt még a „bukaresti Guzmics” is megirigyelte volna, és bár még Dzemaili lövését a kiválóan helyezkedő Gulácsi kivédte, a földön ülve már tehetetlen volt Seferovic ismétlésénél (0-1). Szalai Ádám két perccel később minden addigi furcsa mozdulatát jóvátette, egy megpattanó passzból kapufát értünk el, az éppen arra járó hoffenheimi játékos pedig pár lépés után köszönte szépen, 1-1! Mivel mindkét csapat eldöntötte, hogy ebben a periódusban márpedig zsebre akarja tenni a győzelemért járó három pontot, hullámokban egész jó színvonalú játék is látható volt – végre megint.

A 65. percre megint kissé megint leültek az események, jókor jött a szurkolóknak Dzsudzsák Balázs életerős szabadrúgása, volt mi miatt izgulni. Egyet közülük sajnos jól el is talált. A figyelmeztető lövés megint felébresztette Svájcot, a wolfsburgi Ricardo Rodriguez újból vezetést szerzett a helvéteknek. Ezúttal Sommer kapus nem tette lehetővé, hogy Kádár lecsúszott beadása után azonnal egyenlítsünk. Várni kellett rá a 72. percig, ekkor egy szöglet után Dzsudzsákhoz került a labda, aki kiugratta a baloldalon újrainduló Stiebert, innentől pedig már csak rá kellett tennie a labdát Szalai fejére. 2-2! Szalai az Egervári-érában rúgott utoljára egynél több gólt a válogatottban, San Marino ellen, hármat is, 8-0-ra győztünk…

De félre a nosztalgiát, volt még hátra majdnem 20 perc, és a 21 ezer magyar egymásra talált a 11-gyel. Volt megint „Az éjjel…” (a kezdő sípszó előtt még rezes bandától hallottuk), és érkezett a sokat dolgozó Kleinheisler helyére Németh Krisztián – árnyékéknek. Első mozdulatsorával majdnem fogadott egy gólpasszt Stiebertől balról, de kicsit hosszú gurítást kapott, és különben is legyalulták a kapu előtt. A 80. percben próbálkozhattunk megint, rögzített helyzetből Dzsudzsák – éppen a rövid sarok fölé!

Storcktól a Legia Warszawa gólfelelőse, Nikolics Nemanja ezúttal 5 perc bizonyítási lehetőséget kapott, de a rendelkezésére álló időben már nem tudta sem ő, sem tárrsai a magyar válogatott javára fordítani a Svájc elleni, talán kulcsfontosságú mérkőzést, sőt, a 89. percben a frissen beállt Valentin Stocker – akit a hétköznapokban Dárdai Pál edz Berlinben – egy magyar védelmi helyezkedési hibából harmadszor is előnyhöz juttatta Svájcot.

Bár még 8 forduló hátravan a 10-ből a vb-selejtezőkön, két, megelőzni kívánt csoportriválisunktól összesen egyetlen pontot szereztünk, Svájc pedig két győzelemmel vezeti a csoportot, két jókora lépést téve a 2018-as, oroszországi világbajnokság felé. Feröer és Portugália is előz minket, előbbi hétfői leendő ellenfelünk otthonában győzött 2-0-ra, utóbbi 6-0-ra verte Andorrát. A miénk az utolsó előtti hely most.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »