Harmincötezer méter magasra repítettek napelemeket

A legjobb időjárási körülmények közepette minden a lehető legjobban ment, hogy elérjük a kitűzött magasságot – közölte Raphael Domjan, projektfelelős. A svájci pilóta és csapata 2012-ben először hajózta körbe a földet napelemekkel hajtott katamaránnal. A kísérlet azt szolgálta, hogy kiderítsék, miként viselkednek a napelemek, például felbomlanak-e a sztartoszférában. A ballon visszatérése után a napelemeket laboratóriumban fogják vizsgálni.

A kísérletbe bevont szilíciumcellák ugyanolyanok, mint amilyeneket a Bertrand Piccard és csapata tervezte Solar Impulse napelemes repülőgépen használnak. Nagyon hőállónak kell lenniük, hiszen a sztratoszférában mínusz 70 Celsius-fok van.

Domjanék azt tervezik, a Solarstratos 2018-ban indul útjára. A kétüléses repülőgép hossza 8,5 méter, szárnyszélessége 24,8 méter, súlya 450 kilogramm. A pilóták űrruháját Oroszországban fogják elkészíteni.

A gépet a tervek szerint 22 négyzetméternyi fotovoltaikus napelemes rendszer látná el energiával több mint 24 órán át. Domjan szerint mintegy öt órát venne igénybe, hogy feljussanak a kívánt magasságba.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »