Harminc év után

VEZÉRCIKK – Harminc év. Ennyi idő telt el azóta, hogy nemzetközi labdarúgótornán utoljára fölcsendült a magyar Himnusz, hogy utoljára lehetett a piros-fehér-zöld mezes válogatottnak szurkolni.

Az 1986-os mexikói világbajnokság történéseire a mai harmincas generáció még halványan emlékezhet, ám a legutóbbi Európa-bajnoki szereplésre már ők sem: még leírni is furcsa, hogy már 44 éve történt. Vagyis generációk nőttek fel úgy, hogy a vébéket vagy Eb-ket lelkes kibicként, a „nagyokra” irigykedő kívülállóként szurkolták végig, német-, angol-, olasz- vagy spanyoldrukkerként űzve-hajtva a számukra szimpatikus válogatottat. Nos, ennek ma szakad vége: a magyar nemzeti tizenegy este Bordeaux-ban lép pályára az osztrákok ellen a franciaországi Európa-bajnokságon.

Dzsudzsák Balázs, Király Gábor, Böde Dániel és a többiek harmincévnyi „ínség” után kiharcolták a részvételt a kontinensviadalon, így végre magyar szurkolóként a sajátjainknak drukkolhatunk.
Tanulságos, hogy három évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy ez végre megtörténjen, még tanulságosabb, hogy milyen körülmények között. A siker akkor jött el, amikor a mentalitásban múltban ragadt magyar, illetve a nemzetközi mezőny másod- vagy harmadvonalához tartozó, de legalább drága külföldi edzők után sikerült olyan professzionális felkészültségű szövetségi kapitányokat találni, akik tudásukat a világ egyik legjobb bajnokságában szerezték, és a korszerű szakmai elveket a magyar keret képességeihez igazítva, profiként, célorientáltan végezték a dolgukat.

Dárdai Pál és utódja, Bernd Storck sem kapott a keze alá sokkal jobb vagy rosszabb játékosanyagot, mint elődeik, de ők tudták, mit akarnak, és azt is tudták, hogyan kell a fiúkat motiválni ahhoz, hogy végre teljesüljön a rég óhajtott cél. Persze az Eb-részvétel nem öncél, a legfontosabb az lenne, hogy a válogatott tagjai magabiztosan játszva, tudásuk legjavát nyújtsák. Ezért szurkol ma a bordeaux-i stadionban, valamint Magyarországon, illetve a határon túl a képernyők előtt több millió magyar.

Mert tudjuk: ha sikerül tudatosítani, hogy a magyar foci nem eleve vesztesnek született, nem kell ismét harminc évet várni a következő Eb-szereplésre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »