Harminc érpataki közmunkás demonstrált az Országház előtt

Legalább harminc érpataki közmunkás demonstrált az Országház előtt pénteken elmaradt járandóságuk miatt. Az állami normatíva csuszása mögött a város polgármestere az ellene indult politikai hadjáratot sejti. A megélhetésükért aggódó érpatakiak elszántak, és szégyennek tartják, amiért tüntetniük kell azért, hogy azt a megalázó 50 ezer forintjukat egyáltalán megkaphassák.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A demonstrálók ugyanis azt szeretnék elérni, hogy ne zárolják tovább az Érpataknak járó állami forrásokat, és végre hozzájussanak a fizetésükhöz.

Orosz Mihály Zoltán, a település polgármestere a parlament főbejárata előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte: a “Fidesz érpataki helytartója” próbálja ellehetetleníteni az 1800 lélekszámú községet. Csakhogy, ha fizetésképtelenné válik Érpatak, akkor az a közmunkások rovására megy, figyelmeztetett.

Jellemző a magyar közállapotokra, hogy hazánk keleti régióiban sok helyen a közmunkabér az egyetlen bevétele a családoknak, viszont azt az önkormányzatok állami normatívákból fedezik.

Érpatakon négy képviselő bojkottálta az önikonkormányzat munkáját, így nem sikerült idejében elfogadni a zárszámadást, amire hivatkozva az államkincstár nem utalt a községnek – idézte fel Orosz Mihály Zoltán. Elmondta, úgy került csődközelbe az önkormányzat, hogy normális esetben a költségvetésének 10 százalékát szokta megtakarítani.

Orosz Mihály Zoltán az ellene irányuló fideszes politikai támadásnak minősített azt is, hogy az elfogadott zárszámadást a megyei kormányhivatal csupán szeptember 13-án küldte meg az államkincstárnak, ha azt a szeptember 10-ei határidőig megtette volna, akkor az érpatakiak 20-a után hozzájutottak volna a pénzükhöz. A polgármester szerint ezt szándékosan intézték így. Közölte azt is, hogy a község az elmaradó normatívák és a felélt tartalékok miatt kénytelen volt 3,8 millió forint hitelt felvenni annak érdekében, hogy fizetni tudja a mintegy 50 közmunkás és 10 egyéb közalkalmazott (pl.: óvonő) bérét.

Ezzel nem lehet szórakozni, a közmunkások nem lehetnek a pártpolitika áldozatai – jelentette ki a községvezető.

Emlékeztetett arra is, hogy bár a Helyi Választási Bizottság (HVB) jogerős határozatban rendelkezik arról, hogy december 11-én polgármester és képviselőválasztást lesz a szabolcsi településen, a megyei kormányhivatal megtámadta a HVB döntését. Ezt azzal magyarázta Orosz Mihály Zoltán, hogy a helyi Fideszben összevesztek azon, kiinduljon ellene a polgármesteri székért.

“Tényleg egy banánköztársaság leszünk, ha ez így folytatódik” – jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy szerinte a kormányhivatal, az államkincstár és a munkaügyi központ kettős mérce szerint viseltetik Érpatakkal szemben, és megakadályozzák, hogy a normatívákat megkapják.

Egyáltalán nincs tartalékunk, mert csak a közmunkabérből élünk – ezt már az érpataki demonstrálók mondták el lapunknak. Mindannyian azt remélik, hogy sikerrel járnak, mert most veszélyeztetve érzik a maguk és gyermekeik megélhetését (a gyorsan közeledő fűtési szezon miatt is egyre aggasztóbb ez a helyzet).

“Elég nagy szégyen az nekünk, hogy Érpatakról közmunkásként ide fel kell jönni a parlament elé, hogy a saját bérünket követeljük”, közölte egyikük. A fizetésüket így is megalázónak tartják, és “most ettől is megfosztják őket”.

Búcsúzásképpen egy másik érpataki megjegyezte: bármire képesek vagyunk a gyerekeinkért, ha kell mindennap tüntetni fogunk.

ALFAHÍR nyomán


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »