Hármas ünnepség Tiszasalamonban

A Tiszasalamoni Református Egyházközség és a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezete által szervezett augusztus 20-i nemzeti ünnepi megemlékezésen sor került az 1938-ban gyülekezetünknek adományozott és 2016-ban felújított történelmi zászló megáldására, valamint a II. világháborúban elesett magyar katonák síremlékének felavatására is.

A rendezvény istentisztelettel kezdődött, mely során Kótyuk Zsolt tiszteletes kiemelte az elődök emléke előtti tisztelgés fontosságát. Ezután népviseletbe öltözött ifjak behozták a restaurált zászlót. Ennek megáldását követően Kovács István gondnok ismertette a zászló történetét, külön is kiemelve az adományozónak és az ünnepségen megjelent hozzátartozóknak, a Béres családnak a  nevét. Ezután kivonultunk a templomkertbe, ahol megkezdődött a megemlékezési ünnepség.

A Himnusz eléneklését követően Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke, a rendezvény egyik főszervezője bemutatta a meghívott vendégeket, üdvözölte az egybegyűlteket. „Boldog az a nép, aki tiszta szívvel ünnepelni tud!”. Kiemelte, hogy csakis tetterős ember képes szembenézni múltjával és jelenével, csakis ő képes higgadtan mérlegelni gyengeségeit, erősségeit, levonni a szükséges következtetéseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület jóvoltából lehettünk részesei ennek a történelmi eseménynek. „Egy nemzet halottai iránti tisztelete jelzi az adott nemzet kultúrájának színvonalát és igényességét. Aki nem temeti el saját halottait, nehezen várhatja el az utókor megbecsülését”.
Szabó János, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja beszédében kiemelte, hogy annak idején Szent István királyunk rakta le annak a Magyarországnak az alapkövét, mely még mindig létezik, fennáll. S ennek az országnak a határait azóta is meg kell védeni.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke beszédében kiemelte, hogy a magyar állam megalakulását ünnepelni jöttünk össze itt, a magyar határtól egy kilométerre. Ebben a községben sokak fejében megfogalmazódhat az a gondolat, hogy miért nem egy kilométerrel odébb laknak. Emlékeztetett arra, hogy anno azok a magyar honvédek, akik itt vannak eltemetve, hazájuk védelmében a legdrágábbat, az életüket adták.

Ezt követően Hangácsi István, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke és Kovács István, a helyi református gyülekezet gondnoka leleplezte az emlékművet, majd Hangácsi István ismertette egyesületük legfőbb célját, hogy 2006 óta a Honvédelmi Minisztérium égisze alatt és támogatásával mind Kárpátalján, mind a hágókon túl megkeressék, felkutassák, azonosítsák és ápolják a háborúban elesett magyar honvédok sírjait.

Dr. Bíró Andor, a Magyar Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Hivatala Háborús Kegyeleti Igazgatóságának igazgatóhelyettese megemlékezésében megemlítette, hogy kárpátaljai származásúként nagyon is átérzi a tiszasalamoniak és anyaországbeliek fájdalmát. Felkérte Tiszasalamon lakosságát, hogy féltve őrizzék meg ezt az emlékművet, vigyázzanak rá. Legyen ez az emlékmű a megbékélés szimbóluma, ne legyen soha többé háború. Salamon Gyula, Szenna község polgármestere beszédében kiemelte, hogy különleges ez a nap itt, Tiszasalamonban, hisz az államalapító királyunkról való megemlékezéssel egyidőben emlékművet avatuk és zászlót áldunk meg.

A megemlékezést követően a tiszasalamoni fiatalok rövid műsorral szórakoztatták a megjelenteket, utána a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit.

Ezután a meghívottak átvonultak a közeli Tisza-kávézóba, ahol svédasztal mellett kötetlen beszélgetés útján közelebbi ismeretségeket kötöttek.

Palkó Gyula, Tiszasalamon

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 34. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Ungvári járás›UngvárCímkék: KárpátaljaSzent István-napTiszasalamonkárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »