Hargita megyei voksháború

Hargita megyei voksháború

VÁLASZTÁS – Minden bizonnyal kiélezett küzdelem várható a polgármesteri tisztségért Székelyudvarhelyen, ahol a várost 2008 óta vezető Bunta Leventének négy kihívója is akad. 

tanacsules aprilis AB-6_bMegy vagy marad? Bunta Levente, Székelyudvarhely jelenlegi polgármestere

Az 53 éves polgármesternek nem lesz könnyű dolga már csak azért sem, mert függetlenként kell megméretkeznie, miután az RMDSZ kihátrált mögüle. A szövetség a 38 éves Arros Orsolya közgazdászt indítja, aki nagyon rövid idő alatt hozta be „lemaradását” a népszerűségi versenyben.
Az RMDSZ legbefolyásosabb helyi politikusa, Verestóy Attila szenátor és Kovács Péter ügyvezető elnök által is rendszeresen bírált Bunta posztjára a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltje, Gálfi Árpád is pályázik, de számít a helybéliek voksaira a függetlenként induló Lukács László vállalkozó és a meglepetésjelölt Buta Levente is.

Székelyudvarhelyhez hasonlóan Gyergyószentmiklóson is nehéz megtippelni, hogy ki válthatja a megyei tanácsosi mandátumra pályázó Mezei Jánost. Az RMDSZ nem indított jelöltet, hanem az MPP által javasolt Nagy Zoltánt támogatja. Legfontosabb kihívója az a Bajkó László, aki amúgy a szövetség színeiben pályázta volna meg a városvezetői tisztséget, később azonban kilépett a szervezetből, és úgy döntött, hogy a nemrég alakult Szabad Emberek Pártja (POL) égisze alatt méretkezik meg. Kettejük küzdelmébe a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) képviselő Sztráti Lehel is beleszólna.

Első látásra Csíkszeredában várható a legegyenlőtlenebb küzdelem. A várost 2004 óta vezető 48 éves Ráduly Róbert Kálmán (RMDSZ) kétségkívül a legesélyesebb, s népszerűségét az sem csökkentette, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolja. Amint az várható volt, a két kisebb magyar politikai alakulat is benevezett a megmérettetésre: a Magyar Polgári Párt Somay Pétert, az Erdélyi Magyar Néppárt pedig Tőke Ervint állítja rajthoz. A futottak még kategóriába sorolható a két román jelölt – Buşe Emil (PSD) és Marius Ţepeluş (PNL) –, valamint a függetlenként benevező Engelhardt Róbert.

Székelykeresztúron az RMDSZ-es Rafai Emil újrázna, kihívója az EMNP által támogatott Kántor István tervezőmérnök lesz. Nem szívesen költözne ki a polgármesteri irodából a tusnádfürdői Albert Tibor sem, akinek helyére a függetlenként megméretkező Száfta András pályázik. Négy éve nagy meglepetést okozott, hogy a román többségű Balánbányán a függetlenként induló, ám az RMDSZ és az EMNP támogatását is élvező Brezovszky György nyerni tudott, az elöljáró azonban nem vállal újabb mandátumot. Helyére hatan is pályáznak, Orbán Loránd Levente az RMDSZ színeiben pályázik. A megyei szintű megmérettetésen is magyar–magyar vetélkedő lesz, melynek végén senki nem csodálkozna, ha az RMDSZ-es Borboly Csaba megtarthatná a megyei tanácselnöki székét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »