Harcot indítottak a burkiniviselésért a "jogvédők" Franciaországban – még nagyobb elpofátlanodást fog eredményezni, ha győznek

A francia államtanács, vagyis a legfőbb közigazgatási bírósági szerv vizsgálatot indított csütörtökön annak megállapítására, jogszerű-e a teljes testet elfedő fürdőruha, a burkini viselésére vonatkozó, immár legalább tizenöt francia település által bevezetett tilalom.

A kérdés hetek óta heves indulatokat vált ki Franciaországban. A burkini körüli vita csak tovább éleződött, miután előző nap a The Guardian című brit napilap honlapján közzétett egy fényképet, amelyen az látható, ahogy Nizza strandján négy fegyveres rendőr körbevesz egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, aki a rendőri intézkedés hatására később levesz magáról egy ruhadarabot. A fényképek tanúsága szerint meg is büntették. Egy másik nőt Cannes-ban bírságoltak meg, mert nem "a jó erkölcsbe és szekularizmusnak megfelelő" öltözéket, hanem leggingset, tunikát és fejkendőt viselt.

A tiltást bevezető francia települések, köztük a filmfesztiváljairól ismert Cannes és Nizza azzal indokolta a lépést, hogy a burkini viselése "nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel".

Az államtanács csütörtökön hallgatja meg "jogvédő" szervezetek beadványát, amelyek amellett érvelnek, hogy a Villeneuve-Loubet-ben bevezetett tiltás jogszerűtlen. Ettől kezdődően 48 órája van a testületnek arra, hogy véleményt alkosson.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »